Kırgızistan Başbakanı Japarov Yeni Reformların Sözünü Verdi

TAKİP ET

Reform isteği ve yolsuzlukla mücadele söylemiyle Başbakanlık görevini devralan Japarov, siyasi krizin henüz aşılamadığı Kırgızistan'da halka yeni reformların sözünü verdi.

Kırgızistan, 4 Ekim'de gerçekleşen seçimlerin ardından sürüklendiği siyasi krizi aşmaya çalışıyor.

Şaibeli seçimlerin iptal edildiği ve yeniden sandık başına gidileceğinin açıklandığı ülkede 5 Ekim tarihinde adeta bir ayaklanmaya evrilen protestolar esnasında 6 Ekim tarihinde tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edilen Sadyr Japarov, kısa süre önce Başbakanlık görevine getirilmişti.

Japarov hükumetinin de istifasını talep etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov da daha fazla direnemeyerek resmen görevden çekildiğini açıklamıştı. Normal şartlar altında Cumhurbaşkanlığı makamının vekaletini yürütmesi gereken Jogorku Keneş'in mevcut Başkanı Kanatbek Isaev'in de kendi isteğiyle istifa edeceğini açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Vekilliği yetkileri de Başbakan Japarov'a geçmişti.

Ülkeyi krizden çıkarma noktasında önemli bir sorumluluk üstlenen Başbakan Japarov, göreve geldiği günden itibaren demokrat bir kadroyla hareket etmemesi ve adil bir parlamento seçimi gerçekleştirememesi halinde başarısız olabileceği yönünde eleştiri ve uyarılarla karşılaşıyor. Bugün yaptığı açıklamalarla kaygıları gidermeye çalışan Japarov, Kırgızistan'a ve özellikle yolsuzlukla mücadele noktasında büyük beklentileri bulunan halkına yeni reformlar gerçekleştirme sözü verdi.

sadyr japarov kırgızistan başbakanı reform yeni reform paketi cumhurbaşkanı vekili 5-6 Ekim protestoları 4 ekim seçimleri sooronbay ceenbekov