Kırgızistan Bayrağını Değiştirmeye Hazırlanıyor

TAKİP ET

Kırgızistan Meclisi, ülke bayrağında değişiklik öngören yasa tasarısını ilk okunuşta kabul etti.

TRT Haber'in haberine göre, Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev'in başkanlığında toplanan Kırgızistan Meclisi'nde, Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sembolleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Genel Kurul'un oylamasına sunuldu.

Söz konusu yasa tasarısında ülke bayrağındaki dalga şeklindeki güneş ışınlarının düzleştirilmesi ve ortasındaki motifin içinde yer alan çizgi sayısının 3'ten 4'e çıkarılması önerildi.

Meclis Başkanı Şakiyev ve milletvekili Ulan Primov'un hazırladığı tasarı, ilk okunuşta kabul edildi.

Toplam 90 sandalyeli Meclis'te oylamaya katılan 74 milletvekilinden 66'sı "evet" oyu kullandı.

Söz konusu yasa tasarısının Meclis'teki ikinci ve üçüncü okunuşta da katılanların çoğunluğunun onayını aldıktan sonra Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulması bekleniyor.

Kırgız hükümetinin de desteklediği düzenlemeyi hazırlayanlar Kırgızistan bayrağını iyileştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Şakiyev, Genel Kurul'daki konuşmasında, ülke bayrağındaki düzenlemenin ardından bütçeden harcama öngörmediğini ifade etti.

Şakiyev, bayrak resminin yer aldığı resmi hüviyet belgelerinin ve araç plakalarının geçerlilik süreleri tamamlandıktan sonra değişeceğini söyledi.

Bağımsızlığına 31 Ağustos 1991'de kavuşan Kırgızistan'ın bayrağı, ilk kez 3 Mart 1992'de göndere çekilmişti.

Kırgızistan bayrağında, kahramanlığı ve barışı simgeleyen kırmızı renkli kumaşın ortasında yuvarlak bir güneş diskinin etrafında 40 Kırgız boyunu temsil eden 40 kollu dalgalı güneş ışını yer alıyor. Güneş diskinin içinde ise Kırgızlar keçe otağ tavanındaki "bir arada" anlamına gelen daire şeklindeki "tündük" motifi bulunuyor.

Oturumda ayrıca şu kararlar alındı:

Sovyetlerden kalma şehir ve kasaba isimleri Kırgızcalarıyla değiştirilecek.

Okullarda Rusça dersleri azaltılacak.

Bakanların, milletvekillerinin ve resmi yetkililerin mecliste Rusça konuşması yasaklanacak.

Tüm devlet binalarında sadece Kırgızca kullanılacak.

kırgızistan kırgız bayrağı kırgızistan bayrağı