Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Tacikistan İle Müzakere Açıklaması

TAKİP ET

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan ile uluslararası kurallar temelinde görüşmeleri sürdürmeye hazır olduklarını belirtti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’na hitap etti. Caparov konuşmasında, 14-17 Eylül tarihlerinde Kırgızistan-Tacikistan sınırında yaşanan çatışmalara değindi.

Sovyetler'in dağılmasından sonra sınır sorunlarının meydana geldiğini ifade eden Caparov, bunlardan bazılarının günümüze dek çözülmediğini belirtti.

Caparov, Çin ile 1996'da ve Kazakistan ile 1999 yılında tartışmalı sınır sorunlarının başarıyla çözüldüğünü hatırlatarak, "Halihazırda Özbekistan ile ortak çalışmaları tamamlayarak devlet sınırlarına ilişkin anlaşma imzalamaya hazırlanıyoruz" dedi.

Tacikistan ile ilgili olarak "Komşu halklarımız eskiden beri yan yana yaşıyorlar. Bizi ortak değerlerimiz, kültürümüz, örf adetlerimiz birleştiriyor. Dinimiz aynı" diyen Caparov, tarihteki Manas Baba’nın Tacik kızıyla evlendiğini hatırlattı. Caparov, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılında Bağımsız Devletler Teşkilatı (BDT) üyesi ülkelerin kabul ettiği Almatı Deklarasyonu’nda devletlerin birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve devlet sınırlarının dokunulmazlığını kabul ettiğini beyan ettiğini aktardı.

"Tacikistan Nedensiz Olarak Saldırdı"

Caparov, 14-16 Eylül tarihlerinde Kırgızistan'ın güneyinde büyük askeri çatışma yaşandığını hatırlatarak, "Daha önce sağlanan tüm anlaşmalara rağmen Tacik tarafı, Kırgız-Tacik sınırının tüm kesimlerinde sınır muhafız ve sivil tesislere saldırdı. 140 bine yakın vatandaşımız sınıra yakın köylerden tahliye edildi" dedi.

Cumhurbaşkanı Caparov, komşu Tacikistan ile uluslararası kurallar temelinde görüşmeleri sürdürmeye hazır olduklarını ifade ederek, "Komşumuzun kanuna karşı son eylemlerinin sonucunda güvenimizin sarstığını dikkate alarak müzakereleri devam ettirmek için BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası örgütlerin arabuluculuk yapmasına hazırız" dedi.

"İlk Olarak Saldırmadık ve Saldırmayacağız"

Ellerinde Tacik tarafının saldırılarını kanıtlayan belgelerin bulunduğuna dikkat çeken Caparov, "Biz ilk olarak saldırmadık ve saldırmayacağız. Silah kullanmamaya çalışıyoruz ve sivillere karşı ateş açmıyoruz. Tacik tarafın şiddetine uygun tepki göstermekle sınırlı kalıyoruz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Caparov, yabancı topraklara göz dikmediklerini, fakat ülkesinin topraklarının 1 santimini bile kimseye vermeyeceklerini belirterek, sınır sorunlarının ancak müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sadır Caparov Tacikistan Kırgız-Tacik Kırgızistan-Tacikistan çatışması kırgız tacik çatışması