Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov İstifa Etti

TAKİP ET

4 Ekim Seçimlerinin ardından başlayan protesto gösterileri neticesinde yeni kurulan kabinenin de istifasını istediği Sooronbay Ceenbekov, bugün resmen istifasını açıkladı.

4 Ekim Pazar günü gerçekleşen şaibeli seçimlerin ardından Kırgızistan'da on binlerce vatandaş muhalefet partilerinin öncülüğünde meydanlara akın etmiş ve kamu dairelerini ele geçirmişti.

Protestoları güvenlik güçlerinin müdahalesiyle bastıramayan mevcut yönetim mecburen talepleri kabul etmek zorunda kalmışti. Seçimlerin iptal edilmesiyle ülkenin yeniden sandık başına gideceği açıklansa da bu adımlar protestoların tamamen durmasını sağlayamamıştı.

Ardından Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Bişkek'te çıkan olaylar esnasında hapisten çıkarılan siyasilerden biri olan Sadyr Japarov'un Başbakanlığında yeni kabinenin kurulmasına onay vermişti. Protestocuların istifasını istemeye devam etmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü tarafından yeni kabine göreve başladıktan sonra istifa edeceği duyurulan Sooronbay Ceenbekov, bugün resmen istifa ettiğini açıkladı.

sooronbay ceenbekov kırgızistan cumhurbaşkanı sadyr japarov 4 ekim seçimleri protestolar