Kırgızistan Cumhurbaşkanı Japarov, Tacik Sınırındaki Çatışmaya İlişkin Açıklama Yaptı

TAKİP ET

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Tacik sınırında yaşanan çatışmaya ilişkin bir açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Tacikistan-Kırgızistan sınırında çatışmalar meydana geldi. Çatışmalarda en az 81 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Çatışma bölgesinden yaklaşık 140 bin insan, güvenlik nedeniyle tahliye edildi.

Kırgızistan çatışmalarda 46 Kırgız'ın hayatını kaybettiğini, 140 vatandaşın ise yaralandığını açıkladı. Rusya'nın ara buluculuğuyla ateşkes ilan edildi. Kırgızistan, yaşanan kayıplar nedeniyle ulusal yas ilan etti.

"Manas Ruhu Her Birimizde Yaşıyor"

Çatışmalara ilişkin açıklama yapan Kırgız Cumhurbaşkkanı Sadyr Japarov, "Manas ruhu her birimizde yaşıyor" dedi.

Şehit Kırgız askerlerinin ailelerine taziye dileklerini ileten Japarov, Kırgız devletinin tüm organlarıyla çatışmalardan etkilenen Kırgız halkının ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgilendiğini açıkladı.

"İki Yılda Gözle Görülür Şekilde Güçlendik"

Kırgız devletinin hazinesinin mevcut şartları finanse edecek güce, Kırgız ordusunun gerekli askeri malzeme ve mühimmata sahip olduklarını belirten Japarov, "Ülkemiz çatışma sırasında yıkılan ve yakılan evleri bir an önce yeniden inşa etme imkanına sahip. Kısa sürede gözle görülür şekilde güçlendik ve bu hem iç hem de dış düşmanları büyük ölçüde endişelendiriyor" dedi.

Sınırdaki çatışmaların durdurulmasına rağmen internet üzerinden provokatif açıklamaların devam ettiğini belirten Japarov, bu söylentilerin tek amacının Kırgızistan'ın "işbirliği yaptığı ülkelerle ilişkileri bozmak" olduğunu söyledi.

"Öfkeyi Körükleyenlerin Tuzağına Düşmeyin"

"Sevgili Kırgızistanlılar, atalarımız her zaman kelimelere büyük önem vermiştir. İnternetteki kışkırtıcı bilgilere kanmayın. 'Öfke düşmandır, akıl dosttur' derler, bu yüzden öfkeyi körükleyenlerin tuzağına düşmeyin, varsayımlara ve doğrulanmamış bilgilere inanmayın. Bizimle dayanışma içinde olan stratejik ortaklarımıza, dost ülkelere ve halklara iftira atan provokatörlerin konuşmalarına kulak asmayın" diyerek halka itidal çağrısında bulunan Japarov, şu ifadeleri kullandı:

Özbekistan Sınırının Tüm Bölümleri Düzenlendi: Tacik Sorunu da Bundan Kaynaklanıyor

"Bugünün çalkantılı durumunda, sınır ve bilgi güvenliği şu anda sıkı kontrol altında olduğundan, sadece yetkililerin verdiği bilgilere güvenmenizi rica ediyorum.

Devletimizin sınırları ile ilgili tartışmalı konular yavaş yavaş çözülüyor. Bildiğiniz gibi, Özbekistan Cumhuriyeti ile olan sınırların tüm bölümleri düzenlendi ve sadece resmi olarak belgelenmesi için kaldı. Bugün sadece Tacikistan Cumhuriyeti'ne komşu olan bölgeler belirtilmemiş ve sorun yaratmaktadır. Kırgız-Tacik sınırındaki anlaşmazlıkların ancak barışçıl yollarla çözülmesi için çaba göstermeye devam ediyoruz.

"Manas Ruhu Bizi Desteklesin"

Bahsedilmesi gereken bir diğer nokta: Batken'e (Batıkent) gitmek isteyen erkek ve genç erkeklere sükunet çağrısında bulunuyorum. Devletin askeri potansiyelinin aynı seviyede kaldığını düşünmeyin. Tanrıya şükür, bugün ordu farklı bir durumda. Cesur savaşçılarımız ve sınırları ihlal edenleri geri püskürtmek için yeterli gücümüz var. Bu, topraklarımızı işgal edenlerin cezalarını almasıyla kanıtlanmıştır. Halktan iç sükûneti korumasını ve yetkililerin ve silahlı kuvvetlerin eylemlerini birlik içinde desteklemelerini istiyoruz.

 Sevgili Kırgızistanlılar! 

Birlik ve dost olursak tüm zorlukların üstesinden geliriz.

Dayanışmamız ve birliğimiz güçlensin! Manas ruhu bizi desteklesin! Sevgili Kırgızistan'ımızın geleceği parlak olsun, Batken topraklarında her zaman barış olsun!"

 

kırgızistan cumhurbaşkanı sadyr japarov tacik sınırındaki çatışmaya ilişkin açıklama yaptı