Kırgızistan Cumhurbaşkanı Vekili Japarov Aday Olacağını Duyurdu

TAKİP ET

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Vekili Sadyr Japarov, Ocak 2021'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak için yıl sonundan önce istifa edeceğini açıkladı.

Kırgız parlamentosu, 4 Ekim parlamento seçimlerinin resmi sonuçlarına karşı gerçekleştirilen kitlesel protestoların ardından istifa eden Sooronbai Jeenbekov'un yerine bu ayın başlarında 51 yaşındaki Japarov'u başkan ilan etmişti.

24 Ekim'de, Merkez Seçim Komisyonu erken cumhurbaşkanlığı seçimi tarihini 10 Ocak 2021 olarak belirledi.

Japarov, parlamentonun cumhurbaşkanlığına kendisinin de aday olmasına izin verecek yasal değişiklikler yaptı. Japarov'un 25 Ekim'de gerçekleştirdiği toplantıda duyurduğu hamle, başkan vekillerinin başkanlık görevini aramasını yasaklayan bir yasayı atlatmasına olanak tanıyor. 

Pek çok siyasetçi ve hukuk uzmanı ise Kırgızistan anayasasının değiştirilmesinin ulusal bir referandum gerektirebileceğini söyledi.

Japarov, "10 Ocak'ta cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Aralık ayı başlarında istifa edip sandık başına gideceğim. Yarışa sıradan vatandaş olarak katılacağım. Kazanırsam başkan olurum, olmazsa sıradan bir vatandaş olarak kalmaya devam ederim" şeklinde konuştu.

kırgızistan türk dünyası haberleri japarov başkan adayı olacak başkan vekili japarov başkan adayı olacak anayasayı değiştirdi kırgızistan seçimleri jeenbekov istifanın ardından seçimler yeniden olacak seçim tarihi