Kırgızistan ile Tacikistan Ateşkes için Anlaştı

TAKİP ET

Türkistan uzmanı Arkady Dubnov, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ-CSTO) Güvenlik Konseyi sekreterlerinin Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yaptığı bir toplantıda, "Kırgızistan-Tacikistan sınır çatışmasının patlak vermesi, Tacikistan için 'uygun' olabilir" dedi.

Dubnov, Nastoyaştee Vremya (Şimdiki Zaman) kanalına verdiği demeçte "Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi başkanı Taşıyev, sağlık nedenleriyle yurt dışına çıkarsa ve ülkedeki iç siyasî durum iyi olmazsa, Kırgızistan liderliği askerî bir operasyon başlatmakla ilgilenir miydi? Bunun, onların yararına olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Aldığı bilgilere göre Tacik tarafının ağır ekipman, havan topu ve helikopter kullandığını belirten Dubnov, "Bu cesur askerî harekatın arkasında, Tacikistan'ın Vorukh anklavına* giden yolu kontrol etme gibi bir çıkarı olabilir" dedi. 

Bugün (29 Nisan), Batken vilayetinde Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki gerginlik had safhadaydı. Öğleden sonra, Ak-Sai köyündeki Ak-Suu Nehri üzerindeki ana su dağıtım noktası bölgesinde (Golovnoy) ateş edilmeye başlandı. İki taraf da bu durum için birbirini suçluyor. Kırgızistan tarafında 31 soydaşımız yaralanırken ve bir soydaşımız ise şehit düştü. Tacikistan Sınır Servisi ise toplamda dokuz kişinin yaralandığını bildirdi. 

Kırgızistan Sınır Servisi; Kapçıgay, Min-Bulak, Dostuk, Kocagar ve Bulak-Başı kontrol noktalarının ateş altına alındığını söyledi. Dostuk Sınır Karakolu binasının alev aldığı belirtildi. Buna yanıt olarak Kırgızistan tarafının Tacikistan'ın Kocali Sınır Karakolu'nu işgal ettiği açıklandı. 

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Tacikistan diplomatik misyonuyla ateşkes yapmak ve askerleri eski pozisyonlarına döndürmek için anlaşmaya varıldığını bildirdi. 

Kırgızistan ve Tacikistan, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyeleridir.


*Siyasi coğrafyada, tamamen başka bir siyasi bölgenin sınırları dâhilinde yer alan siyasi bölgeye anklav toprak denmektedir.

Kırgızistan Tacikistan Kırgız-Tacik Kırgızistan-Tacikistan çatışması Fergana vadisi sınır çatışması Batken Batken vilayeti Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü CSTO KGAÖ Duşanbe Bişkek Arkady Dubnnov