Kırgızistan Kazakistan'a Nota Verdi

TAKİP ET

Kırgızistan, Kazakistan'da diplomatik nota verdi.

Kırgızistan, Kırgız vatandaşlarının Kazakistan'daki protestolara katıldıkları şüphesiyle gözaltına alınmasına tepki olarak diplomatik nota verdi.

Kazakistan'daki protestoların başından itibaren, halkına uyarı yapılmaksızın ateş açma emri veren diktatör Tokayev'e Rusya, Ermenistan, Belarus gibi ülkeler tam destek veriyor.

Ancak Kırgizstan, Rusya ve uydu ülkelerinden farklı olarak Kazakistan'a asker gönderme tasarısını kabul etmek için dahi parlamentoda iki defa oylama yapmak zorunda kaldı.

Son olarak ise Kazakistan'daki protestolara katıldığı iddiasıyla gözaltına alınan Kırgızlar için Kazakistan'a diplomatik nota verildi.

Caparov KGAÖ Toplantısına Katılmadı

Kazakistanlı gazeteci Nazgul Kenzhetay'ın aktardığı bilgilere göre, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü liderlerinin bugün olağanüstü olarak gerçekleştirdiği çevrim içi toplantıya Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov katılmadı. Gerekçe olarak ise Cumhurbaşkanı Caparov'un tatilde olması gösterildi.

Kenzhetay'ın aktardığına göre Kırgızistanlı soydaşlarımız yurt dışında mahsur kalan Kazakistanlı soydaşlarımız için seferber oldu. Ülkelerine dönmek isteyen Kazaklara gece gelmişlerse önce konaklamaları için alanlar ve sonrasında ülkelerine gitmeleri için ulaşım hizmeti Kırgızlar tarafından sağlanıyor.

Tamamıyla gönüllüler ve Bişkek Belediyesinin iş birliği içinde gerçekleştirilen destek faaliyetleri kapsamında Dubai, Türkiye, Moskova hatta Maldivler'de kalan Kazaklar içinden geri dönenler Almatı gümrük geçişine kadar götürülüyor. Ayrıca Kırgızların Almatı'daki yaralıların kan ihtiyacı için seferber oldukları bildirildi.

kırgızistan kazakistan Sadır Caparov nota