Kırgızistan-Tacikistan Sınırında Gerilim Tırmandı: Cumhurbaşkanları Yeniden Anlaştı

TAKİP ET

Kırgızistan'ın iddiasına göre bugün, Tacikistan sınırının öte yanında Taciklerin başlattığı bir askerî hareketlilik söz konusu oldu. Bunun üzerine iki devletin cumhurbaşkanları, ateşkesin sürekliliği için bir telefon görüşmesi yaptı.

Bugün Kırgızistan yönetimi, sınırın Tacikistan tarafında askerî araç hareketliliği olduğunu iddia etti.

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi (İstihbarat Teşkilatı) Sınır Hizmetleri Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Tacik tarafının, "Dört Köşe" adlı yerleşim biriminden geçen kara yolunu tamamen kapattığı bildirildi.

Cumhurbaşkanları Görüştü

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki son durumun ele alındığı görüşmelerde, Kırgız-Tacik sınırındaki tüm askerî varlığı denetlemek için Tacik tarafıyla ortak bir komisyon oluşturmaya karar verildi.

Sınır Belirleme

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada ise Kırgızistan ve Tacikistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanlarının başkanlık ettiği sınır belirleme komisyon toplantısının, söz konusu çatışmalara sahne olan Kırgızistan'ın Batken şehrinde başladığı bildirildi.

Şehitlerimiz için İki Günlük Ulusal Yas 

Kırgızistan'ın güneyindeki Batken bölgesinin Tacikistan ile olan sınırında önceki gün yaşanan silahlı çatışmanın ardından gergin bekleyiş sürüyor. Hükûmet ve yerel yönetimler, bölgeye insanî yardım ulaştırmak için çaba sarf ederken şehirlerde gönüllülerin katkılarıyla erzak toplama kampanyaları tertip ediliyor.

Kırgızistan'da, Tacik saldırganlara karşı savaşırken 29 Nisan'da şehit düşen 33 soydaşımızın anısına 1-2 Mayıs tarihlerinde ulusal yas ilan edilmişti.

Kırgız ve Tacik halkının yoğun yaşadığı bölge, Sovyetler'in bilinçli olarak tartışmalı bıraktığı Fergana vadisini bölen sınırlar yüzünden arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, kaçakçılık, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginliklere sahne oluyor.

Kırgızistan Tacikistan Sadır Caparov İmamali Rahman Şevket Mirziyoyev Kırgız-Tacik Kırgızistan-Tacikistan çatışması Fergana vadisi sınır çatışması Batken Batken vilayeti Duşanbe Bişkek