Kırgızistan Türkleri Rusların Kazak Topraklarına Girmesini Protesto Etti

TAKİP ET

Kırgızistanlı soydaşlar, Rus ordusunun Kazakistan'a girişini protesto etti.

Kazakistan'da 2 Ocak-3 Ocak gecesi Janaozen (Yeniözen) kentinde başlayan protestolar tüm ülkeye yayıldı. Polis güçleri, askerler ve istihbarat personellerinin müdahaleleriyle ciddi çatışmalara dönüşen protestolar karşısında hükümet istifa etti.

Koltuğunu bırakmamakta ısrarcı olan diktatör Kasım Cömert Tokayev, ülkeye Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü (KGAÖ) yani Rus güçlerini davet etti.

Bu sabah erken saatlerde harekete geçen Rus ordusu Kazak topraklarına girdi. Kısa bir süre sonra ise Ermeni askerlerinin ülkeye gönderildikleri bildirildi. Ayrıca Belarus ordusu da ülkeye girecek.

Rusların Kazak topraklarına girmesi sonrasında Kırgızistanlı Türkler, Bişkek'teki Beyaz Saray'ın önüne giderek eylem yapmaya başladı.

Kırgizistanlı soydaşlarımız, Kazakistan'a Rus ordusunun girmesine ilişkin "Kırgız Kazak bir tugan KGAÖ kim?" pankartını açtı. "Bir tugan" ifadesi Türkiye Türkçesinde "Bir anadan doğan kardeşler" anlamına geliyor. Diğer bir dövizde ise "Kırgızistan KGAÖ'den ayrılmalı" ifadesi yer alıyor.

kgaö kırgızistan kazakistan rusya