Kırgızistan ve Özbekistan Sınır Konusunda Görüşmelere Başladılar

TAKİP ET

Sovyetlerin dağılmasından bu yana zaman zaman sorun teşkil eden sınır meselesi Özbekistan ve Kırgızistan yetkilileri tarafından görüşülmeye başlandı.

1911 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlıklarını kazanan Kırgızistan ve Özbekistan arasından o günden bugüne sınır konuları yer yer gündemi meşgul ediyordu.

İkili ilişkilerde önemli görüş ayrılıklarına neden olan sınır meselesini görüşmek üzere Özbekistanlı ve Kırgızistanlı yetkililer bir araya geldi.

Kırgızistan hükumetinin internet sitesinde yayımlanan bilgiye göre, 24 Mart'ta Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleştirilen görüşmelere, Özbekistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Kamçıbek Taşyev ve Başbakan Abdulla Aripov liderliğindeki bir grup ile Kırgızistan heyeti katıldı.

Türkistan'da, önceden Sovyetler Birliği'nin var olması nedeniyle birçok sınır bölgesi tartışmalı olsa da, durum özellikle Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan sınırlarının kesiştiği Ferghana Vadisi yakınlarında daha karmaşık bir hal alıyor.

Söz konusu bölgede bugüne kadar birçok silahlı ve ölümlü olay yaşanmıştı. Özbekistan'ın otoriter Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un ölmesiyle durum daha çözülebilir bir hal almaya başladı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Özbekistan'ın, komşularıyla ilişkilerini geliştirmesi konusunun dış politikasının en önemli önceliği olacağını vurgulamıştı.

kırgızistan özbekistan sınır fergana vadi bölge konu mesele görüşmeye başladı başladılar başlandı cumhurbaşkanı 24 mart sovyetler konu açıklama