Kırgızistan ve Tacikistan Gerginliğinde Arabulucu Türkiye

TAKİP ET

Kırgızistan ve Tacikistan orduları arasında Batken bölgesinde çıkan çatışma sonrası yükselen tansiyonun ardından uzlaşma için devreye Türkiye girdi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistanlı ve Tacikistanlı mevkidaşlarıyla görüştü.

Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sınır gerginliğinin 29 Nisan itibarıyla çatışmaya dönüşmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün Tacik ve Kırgız mevkidaşlarıyla telefonda görüştüğü bildirildi. Kırgızistan ile Tacikistan sınırında 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalar sonrası ateşkes ilan edilirken, iki ülke Cumhurbaşkanının Mayıs ayında Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bir araya geleceği açıklandı.

Türkiye Destek Vermeye Hazır

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistanlı ve Tacikistanlı mevkidaşlarıyla görüşmesine ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yerdi:

“Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev ve Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ile ayrı ayrı telefonda görüştük. İki kardeş ülke arasındaki sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesini temenni ediyoruz. İhtiyaç duyulan desteği vermeye hazırız. Varılan ateşkes mutabakatından memnunuz.”

tacikistan kırgızistan türkiye savaş sınır ateşkes mevlüt çavuşoğlu dışişleri kardeş ülke