Kırgızistan'da Derin Yankı Uyandıran Yolsuzluk Skandalı Bişkek'te Protesto Edildi

TAKİP ET

Kırgızistan'da yaşanan yolsuzluk skandalına mahkemenin gereken cezayı vermemesi halkı sokaklara döktü.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te halk, yetkililerden ülkedeki yaygın yolsuzluğa karşı önlem almalarını talep etmek için sokaklara döküldü. Bişkek mahkemesinin milyonlarca doları yasa dışı yollarla yurt dışına aktarmaya çalışan eski gümrük yetkilisi Raimbek Matraimov'a ABD Magnitsky yaptırımları listesinde yer almasına rağmen yalnızca hafifletilmiş bir para cezası vermesine tepki olarak başlayan protestolar, "hukukun üstünlüğü" ve "parlak bir gelecek" talebiyle genişledi.

Bişkek'teki protestoya katılan göstericiler, "Raim'i tutuklayın" ve "Raim bu işin sorumlusudur" şeklinde sloganlarla eylem yapıyor. Ekim 2020'den bu yana her pazar günü Bişkek'te barışçıl protestolar düzenleyen Baştan Başa hareketi tarafından organize edilen eylemlerde Bişkek ana tren istasyonunun yakınında toplanan göstericiler, Bişkek merkezde bulunan Ala-Too Meydanı'na yürüdüler.

Soruşturmada Türkiye'de Öldürülen Uygur İş Adamı ile Bağlantı Olduğu Ortaya Çıktı

Eski Kırgızistan Gümrük Başkanı Matraimov, yolsuzluk suçlamalarını kabul ettikten sonra 3 bin dolar gibi gülünç bir cezaya çarptırılmıştı. Haziran 2019'da Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi tarafından yapılan soruşturmada Matraimov'un, Kasım 2019'da İstanbul'da suikaste uğrayan Uygur iş adamı Aierken Saimaiti ile söz konusu yüz milyonlarca doların transferinde bir bağlantısının olduğu belirlendi. Hazine Bakanlığı, Matraimov tarafından kontrol edilen bir şirketin yaklaşık 700 milyon dolarlık bir hacimle yetkililere gümrük ücretlerinde veya düzenlemelerinde usulsüzlük yapılması ve kara para aklanması için yolsuzluk yaptığını tespit etti.

bişkek kırgızistan uygur iş adamı istanbul türkiye suikast bağlantı yolsuzluk skandal halk protesto eylem sokaklar hukuk arayış baş kaldırı