Kırgızistan'da Sandıktan 'Türk Tipi Başkanlık' Sistemine Onay Çıktı

TAKİP ET

Kırgızistan'da gerçekleştirilen seçmenin halkoylamasıyla anayasa değişikliğini kabul ettiği sandık sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Sadır Caparov güven tazeledi.

Kırgızistan'da bugün seçmen, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine" geçişi öngören yeni anayasa taslağınının ve mahalli meclis mensuplarının seçimi için sandık başındaydı.

Kırgızistan Ulusal Seçim Komisyonu'nun oy verme işleminin bitmesi sonrasında yaptığı açıklamaya göre, ilk sandık sonuçlarına göre seçmenin ezici çoğunluğu, cumhurbaşkanına "kamudaki tüm atamaları" belirmeye kadar veren yetkileri tanıyan anayasa değişikliğini onayladı.

Söz konusu taslağı halkoylamasına sunan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov 5 Ocak'ta 3,5 yılını geçirdiği cezaevinden çıkarılarak Başbakan yapılmış ve Kırgızistan için siyasi olarak bunalımla geçen dönemin ardından 2021 Ocak'ındaki seçimlerde aldığı yüzde 79,18'lik rekor oyla Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Ulusal Seçim Komisyonu, ülke genelinde katılımın yüzde 30 civarında olmasına rağmen seçim bölgelerinin yüde 90'ından gelen verilere göre oy kullanan seçmenlerin yüzde 79,1'inin yeni anayasaya "evet" dediğini açıkladı.

Anayasa değişikliğiyle birlikte tavsiye kararları alabilecek olan "Halk Kurultayı" adıyla yeni bir siyasi organ ihdas edilirken Başbakanlık makamı ilga edilerek yerine Bakanlar Kurulu Başkanlığı ve Devlet Sekreterliği makamı oluşturulacak. Bakanlar Kurulu Başkanlığı'nı ise Cumhurbaşkanlığı İdare Başkanı yürütecek. Tüm bu kurul ve makamları tayin yetkisini meclis onayı dahilinde elinde bulunduracak olan Cumhurbaşkanı ise kararname çıkarma yetkisiyle ülkenin tümünden sorumlu ve yetkili olarak kamudaki bütün atamaları yapacak.

Kırgızistan da Türk Tipi Başkanlık Sistemini Onayladı