Kırık Kalp Sendromunu Kalp Krizi Sanıp Acile Gidiyorlar

TAKİP ET

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emrah Ermiş, koronavirüs döneminde artan kırık kalp sendromunun kalp krizi sanıldığını söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emrah Ermiş, pandemi döneminde kırık kalp sendromu vakalarının arttığını, kalp kriziyle benzer belirtiler gösteren sendromun hastalarda panik yarattığını söyledi. Özellikle 'kalp krizi geçiriyorum' denilerek yapılan acil girişlerinde genelde kırık kalp sendromu geçiren hastaların geldiğini belirten Ermiş, “Kalplerin mecazi olarak kırıldığı doğru ancak bilimsel olarak da kırılıyor. Kırık kalp sendromunda kişi tıpkı kalp krizi geçiriyormuş gibi hisseder ve bu şikâyetlerle bize başvurur. Tipik bir göğüs ağrısı, sol kola yayılan bir ağrı, terleme, boyun ve sırt ağrısı kişiye eşlik eder. Tansiyon düşüklüğü ve bulantı şikayetleri de görülebilir, yani bir kalp krizi gibi başvururlar. Anjiyografide gördüğümüz ise hastaların damarlarının normal, koroner arterlerin açık olması durumudur” dedi.

Kalp kırıklığı sendromunun da oldukça ciddi etkileri olabileceğini ve bazı hastalarda ritim problemleri yaşandığını belirten Doç. Dr. Emrah Ermiş, “Bu hastaların yoğun bakımda takip edilmesi gerekir. Çünkü ciddi anlamda kalp performansları düşer. Kalp yetmezliği tedavisi vermek zorunda kaldığımız hastalar oluyor. Kalp ultrasonunda kalbin bir bölümünün balonlaştığını, iyi kasılmadığını görüyoruz. Aynı görüntüyü damarları görüntüledikten sonra kalbin içerisine kontrast boyar madde verdiğimiz zaman da görüyoruz ve buna ‘apikal balonlaşma sendromu’ da deniyor. Kalbin uç kısmının balonlaşması olarak karşımıza çıkıyor. Kalbin bir bölümünün halka şeklinde kasılmayıp balonlaşması durumu yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Koronavirüsle İlgili Bildirilmiş Vakalar Var

Vakaların son dönemde giderek artmasının daha önce koronavirüsle ilişkilerindirilen vakalar olmasına bağlayan Doç. Dr. Ermiş, “Yaşanan durumu muhakkak sorgulamamız gerekiyor. Hastaların çoğunda ani ölüm, aile içi şiddete maruz kalma, kişinin başa çıkamayacağı bir hastalık tanısı alması hikayesi oluyor. Son dönemde popüler olmasının nedeni, literatürde koronavirüsle ilişkili bildirilmiş vakaların olması. Koronavirüs tedavisi esnasında bu hastalar kardiyolog görsün diye bize danışırlar, çünkü EKG’leri değişir. Enfeksiyon seyri esnasında birtakım salınan sitokinler kalbi deprese ediyor, performansını düşürüyor. Böyle bildirilen vakalar var. Bu konuda yeni yayınlar da geliyor” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ermiş, kırık kalp sendromunun kadınlarda menopoz döneminde görüldüğünü ve hastaların yoğun bakımda takip edilmeleri gerekebileceğini ekledi. 

 

 

kırık kalp sendormu acil ermiş emrah kardiyoloji koronavirüs