Kırım 7 Yıl Önce Bugün İşgal Edilmeye Başlanmıştı

TAKİP ET

21. yüzyıldan sonra yazılacak bütün tarihlere kara bir leke olarak düşecek Kırım'ın işgali, Rus güçleri tarafından 7 yıl önce bugün başlatılmıştı.

Kırım'da bütün dünyanın gözleri önünde uluslararası hukukun ve insan haklarının Rusya tarafından ayaklar altına alınmaya başlandığı 20 Şubat 2014 tarihinin üzerinden tam 7 yıl geçti.

20 Şubat'ta Ukrayna'daki iç karışıklıktan faydalanan ve işgalci Rus devletiyle bağlantısı daha sonra açığa çıkacak kişiler, kamuflaj ve maskeler giyerek silahlı bir şekilde harekete geçmiş, devlet dairelerini ele geçirmeye başlamıştı. Plakasız askeri araçlar ve rütbe işaretleri sökülmüş üniformalarla devlet dairelerindeki Ukrayna bayraklarını indirerek yerini Rusya bayrağı çeken grup, kendisini "özsavunma gücü" olarak adlandırıyordu.

İlerleyen süreçte Ukrayna Parlamentosu da 2014 yılının bu kara gününü Kırım ve Akyar'ın işgalinin başlangıcı olarak resmen kabul etti.

20 Şubat'tan sonra sözde 'özsavunma güçleri' gerçek yüzlerini açığa çıkararak Rus devletinin bölgeye yerleştirdiği kuvvetler olduğunu saklama ihtiyacı dahi duymadı. Bu adımı bir süre sonra yarımadada gerçekleşen sözde referandum ve Putin'in 'bağlanma' adı altında işgali resmiyete döken evrakı imzalaması takip etti.

2014 yılından bu yana bölgede Kırım Tatar Türkleri başta olmak üzere Kırımlılar, Ukrayna yasalarının ve uluslararası hukukun çizdiği sınırlar içerisinde işgale karşı direniyor. İşgalciler ise çeşitli insan hakları ihlalleriyle Kırımlıların direnişini kırmayı hedefliyor.

Kırım 20 Şubat 2014 Kırım'ın İşgali Ukrayna Rusya Yarımada Öz savunma güçleri plakasız askeri araçlar