Kırım Derneği'nden '15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü' Açıklaması

TAKİP ET

Rusya Federasyonu'nun bu yıl Kazan'da hiçbir etkinliğe izin vermediği 15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü'ne ilişkin Kırım Derneği'nden Kazan Tatarı şehitlerin rahmetle yad edildiği bir bildiri yayımlandı.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, 1552 yılında Kazan'ın Rus Çarlığı tarafından işgalinin ardından gerçekleştirilen katliamda şehit olan Türklerin anıldığı 15 Ekim Kazan Şehitlerini Anma Günü'nde resmi internet sitesinden bir bildiri yayımladı.

Kazan Hanlığı'nın Türk dünyasına hizmetlerinden de bahsedilen bildiride "Hayatlarını kaybeden Kazan Tatarı şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca bildiride Rusya Federasyonu'nda kısa süre önce gerçekleştirilen şaibeli referandum ile kabul edilen yeni anayasanın Rus olmayan halklara yönelik oluşturduğu tehdide de dikkat çekildi.

Dernekten yapılan açıklamada şu şekilde:

"Ulu Orda devletinin dağılmasından sonra kurulan ve bir buçuk asırdan fazla hüküm süren Kazan Hanlığı varlığını sürdürdüğü dönem boyunca Rus akınları karşısında Türk-İslam topraklarının savunulmasında büyük rol oynamıştır.

Kazan Hanlığı’nın yıkılmasından sonra özellikle XIX. yüzyıldan itibaren Kazan Tatarları eğitim, kültür, sanat, edebiyat ve bilimde büyük aydınlar yetiştirerek Türk dünyasına hizmete devam etmiştir.

Ne yazık ki Rusya Federasyonu’nun yürürlüğe giren yeni anayasası ve Rus olmayan halkların millî ve kültürel varlığını yok etmeye yönelik yeni yasaları Türk kültür ve medeniyetine tarih boyunca büyük değerler katmış Kazan Tatarlarının gelecekteki varlığını da tehdit etmektedir.

Rus Çarlığı tarafından işgal edilen ilk Türk-İslam toprağı olan Kazan Hanlığı’nın işgali sırasında hayatlarını kaybeden Kazan Tatarı şehitlerimizi rahmetle anıyoruz."

kazan şehitlerini anma günü kırım derneği rusya federasyonu yeni rus anayasası rus olmayan halklar tataristan kırım 1552 rus işgali