Kırım'ın Rusya'ya Bırakılmasını Öneren Elon Musk, Ukrayna'daki Starlink Hizmetini Sonlandırıyor

TAKİP ET

Kırım'ın Rusya'ya bırakılmasını ve Rus işgali altındaki topraklarda plebisit yapılmasını öneren Elon Musk, Ukrayna'daki Starlink hizmetini kesme kararı aldı.

Tesla'nın CEO'su Elon Musk kısa süre önce Rusya ve Ukrayna arasında bir "barış planı" paylaşmış, Rus işgali altındaki topraklarda BM gözetiminde plebisit yapılmasını, Kırım'ın Rusya'ya bırakılmasını ve Ukrayna'nın tarafsız kalmasını önermişti.

Bunun ardından Ukrayna'nın Almanya Büyükelçisi Andrij Melnyk "Sana en diplomatik cevabım siktir git" demişti.

Kırım'ın Rusya'ya Bırakılmasını Öneren Elon Musk'a Ukrayna'dan Tepki: 'S...r Git'

Elon Musk Starlink Hizmetini Ukrayna'dan Çekiyor

CNN'nin haberine göre Elon Musk, SpaceX'in Ukrayna'da kurduğu Starlink uydu internet terminallerinin daha fazla hizmet veremeyeceğini söyledi.

Savaşın başlamasının ardından Ruslar Ukrayna'daki baz istasyonlarını ve tüm iletişim merkezlerini hedef almış, Starlink uydu terminalleri Ukrayna ordusunun iç iletişimi için hayati bir fonksiyon üstlenmişti. Starlink uyduları sayesinde ülkede internet ağları yok olmasına rağmen Ukrayna güçleri birbiriyle iletişim kurabilmişti.

SpaceX şu ana kadar Ukrayna'ya 20 bin Starlink uydu birimi bağışladı. Cuma günü yaptığı açıklamada Elon Musk bu hizmetin SpaceX'e 80 milyon dolara mâl olduğunu, yıl sonuna kadar bu masrafın 100 milyon doları aşacağını söyledi.

Fakat SpaceX, ABD Savunma Bakanlığı'na ayda on milyonlarca dolara mâl olan bu hizmeti finanse etmeye devam edemeyeceğini belirten bir mektup gönderdi. Şirket ayrıca Pentagon'un Starlink hizmetinin finansmanını devralmasını talep etti.

kırım rusya bırakılmasını öneren elon musk ukrayna starlink hizmetini sonlandırıyor spacex