Kırım Tatar Milli Hareketi Öncülerinden İzet İzedinov Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Kırım Tatar milli hareketi emektarı ve öncülerinden İzet İzedinov 83 yaşında hayatını kaybetti.

Kırım Tatar milli hareketi emektarı ve öncülerinden kabul edilen İzet İzedinov, bir süredir yoğun bakımda verdiği Çin Virüsü mücadelesine yenik düşerek 83 yaşında hayatını kaybetti.

İzedinov'un yaşadığı ilkokul 5. sınıfta iken Stalin’e mektup yazıp halkının vatan Kırım’a geri döndürülmesini isteyince okul müdürü tarafından kötü şekilde darp edilerek 1 ay okula gidemediği hadise sevenleri tarafından halen daha anlatılıyordu. 

1938 yılında Kırım’da Akyar’ın Balıklava bölgesine bağlı Çamlı Özenbaş köyünde dünyaya gelen İzet İzedinov, 6 yaşındayken ailesi ve halkı ile birlikte Özbekistan’a sürgün edildi. Kırım Tatar milli hareketine aktif bir şekilde katılan İzedinov, Kırım Tatar halkının haklarının iade edilmesi için Taşkent ve Moskova’da yapılan mitinglere katıldı. Üst düzey Sovyet yöneticileri, insan hakları savunucuları ile de görüşen İzedinov, 1990 yılında vatan Kırım’a dönerek son anına kadar halkının hakları için mücadele etmeye devam etti. İzet İzedinov, Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinden sonra Kırım Tatarlarına yapılan baskınları haber verme ve hapse atılan aileler ile dayanışma ve yardım amacıyla kurulan Kırım Dayanışması platformunun toplantılarına da aktif şekilde katıldı. 

izet izedinov vefat etti hayatını kaybetti öldü 83 yaş koronavirüs çin virüsü kırım tatar kırım tatar milli hareketi emektar öncü