Kırım Tatar Milli Meclisinden 18 Mayıs Çağrısı

TAKİP ET

Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatar Sürgünü'nün 77. yıl dönümünün kaydedileceği 18 Mayıs günü, Ukrayna'daki yerel yönetim birimlerine çağrıda bulunarak; toplu eğlence etkinliklerinden kaçınma çağrısı yaptı.

Katil Sovyetlerin binlerce Kırım Tatar'ını yurdundan ve dünyadan sürdüğü 18 Mayıs 1944 günü tarihin kanlı bir lekesidir. Bu sene 77. yıl dönümü olacak olan sürgün için Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, yerel yönetim organlarına bu matem gününde toplu eğlenceleri organize etmekten kaçınmaları çağrısında bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden 7 Mayıs’ta yayımladığı çağrı metninde, Ukrayna Parlamentosunun 12 Kasım 2015 tarihinde kabul ettiği kararla 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak kabul ettiğini anımsatan Çubarov, Ukrayna’da Kırım Tatar Sürgünü yıl dönümlerinin, her yıl devlet düzeyinde Kırım Tatar Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak kaydedildiğini belirtti.

18 Mayıs Çağrısı

Koronavirüs salgını nedeniyle Ukrayna’da uygulanan kısıtlama tedbirleri nedeniyle 18 Mayıs etkinliklerinin büyük bir bölümünün yapılamayacağını kaydeden Çubarov, bu durumda, ülkenin yerleşim yerlerindeki sokak ve meydanların 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’ne uygun şekilde düzenlenmesinin önemli olduğunu kaydetti. Çubarov, toplumun Kırım Tatar soykırım kurbanlarının anısına olan saygısı için anma gününün gerektiği şekilde kaydedilmesini istedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi, bu matem gününde, yerel yönetim organlarından 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nü kaydetme noktasında yardımcı olmaları, idari binalarındaki Ukrayna bayraklarına siyah kurdele bağlama, reklam panolarına 1944 Kırım Tatar sürgününü anlatan panoları asma çağrısında bulundu.

kırım sürgün 18 mayıs 1944 soykırım sosyalist komünist rusya sovyetler sürgün soykırım