Kırım Tatarlarının Milli Lideri Kırımoğlu: Savaşın Kırım'a Sıçrama İhtimali Var

TAKİP ET

Kırım Türklerinin milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, savaşın gidişatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

QHA'ya açıklamalarda bulunan Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, dikkat çekici değerlendirmeler yaptı.

"Savaşın Kırım'a geçme ihtimali var. Ondan korku var. Korkmaya sebep de var" diyen Kırımoğlu, "Çünkü Karadeniz'den Sivastopol'den bizim tarafa roket atıyorlar, savaşın kaidelerine göre bizim de imkanımız olsa o noktaları vurmak bizim hakkımızdır. Ama kader, şimdi o mesafeye ulaşacak roketlerimiz yok elde" diye konuştu.

"ABD'den Uzun Menzilli Roketler Gelecek"

Yakında 300 kilometre menzilli füzelerin ABD'den geleceğini belirten Kırımoğlu, "Kherson'u boşalttıktan sonra, Kırım sınırına geldikten sonra Sivastopol'ü de vurabiliriz ama şimdi biraz zor. Ama o roketler geldikten sonra cephede durum değişecek" dedi.

İşgal girişiminin başlangıcında Belarus sınırında yapılan görüşmelerde Rusların öne sürdüğü şartların asla kabul edebileceği şartlar olmadığını belirten Kırımoğlu, Rusların Kırım konusundaki taleplerini aktardı.

"Savaştan Başka Bir Yol Kalmıyor"

Statükonun 15 yıl korunması talebine karşı çıktığını belirten Kırımoğlu, "Çünkü o (15 yıl ifadesi) dillendirildikten sonra onlarca, yüzlerce telefon geldi Kırım'dan 'Siz ne yaparsınız? Ne 15 yılı?' diye. Ama bunların Moskova tarafından da onaylanması gerekiyordu. Ama Kremlin Sözcüsü Peskov 'Kesinlikle Kırım'ın statüsü müzakere edilmez, Rusya toprağıdır'. Madem Rusya bu işin diplomatik yollarla çözülmesini istemiyorlar (savaştan) başka bir yol kalmıyor" ifadelerini kullandı.

Ruslar gibi sivil noktaları vurmayacaklarını belirten Kırımoğlu, "Ama savaş... Her şey olabilir. Onun için hazır olunuz her şeye" diye Kırım'daki soydaşlarını uyardı.

"Ruslar Kırım'dan Kaçıyor"

Rusların Kırım'dan kaçmaya başladıklarını belirten Kırımoğlu, 18-26 yaş arası erkeklerin oradan ayrılmalarının yasaklandığınnı belirttiği açıklamasında Kırım'da satışa çıkarılan evlerin sayısının 3 katına çıktığını söyledi.

 

kırım tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu savaşın sıçrama ihtimali var