Kırım'a Dokunan Bedelini Öder: AB, Rusya'ya Yönelik Ekonomik Yaptırımları Uzattı

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB), Kırım'ın işgali gerekçesiyle Rusya'ya 2014'ten beri uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı.

Tarihi boyunca devlet hırsı için Kırım'a ve Kırım Tatarlarına baskı uygulayan Rusya, gerek tarihine bulaşan kan ile, gerek bürokratik alanda kaybettiği saygınlık ile gerekse ekonomik açıdan uygulanan yaptırımlar ile kaybeden tarafta yer almaya devam ediyor. Her geöen gün şiddetinin dozunu arttıran Rusya'ya AB sessiz kalmadı ve ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzattı.

AB Konseyi'nin Rusya'ya yaptırımları 31 Ocak 2022'ye kadar uzatmayı kararlaştırdığı bildirildi. Konsey'den yapılan açıklamada, uzatma kararının 24-25 Haziran'daki AB Liderler Zirvesi'nde Minsk anlaşmalarının uygulanmasına yönelik son değerlendirme neticesinde alındığı belirtildi.

İlk Olarak 2014 Yılında Alındı

Rusya, 18 Mart 2014'te Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ve Akyar şehrini yasa dışı şekilde ilhak etmişti. Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olaylardan sonra AB, ABD ve bazı ülkeler, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. AB, Rusya'ya ekonomik yaptırım kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı.

AB Ülkerinden Alması Kısıtlanıyor

Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca AB üyesi ülkeler, Rusya'ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı hassas teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektöründen dışlanıyor.

Her 6 Ayda Bir Uzatılıyor

Yaptırımlar, her 6 ayda bir uzatılıyor. Mevcut yaptırımların süresi 31 Temmuz 2021'de son buluyordu.

AB'nin ekonomik yaptırımlar dışında Rusya'ya yönelik diplomatik tedbirler ile kişileri hedef alan seyahat yasağı ve varlıkların dondurulması gibi bireysel yaptırımları da bulunuyor.

kırım rusya ukrayna ekonomi yaptırım avrupa işgal AB