Kırım'daki Baskın ve Tutuklama Kararlarını Protesto Amacıyla Moskova'da Tek Kişilik Eylemler Gerçekleştirildi

TAKİP ET

Moskova'da işgalci rejimin Kırım'da Kırım Tatarlarının evlerine gerçekleştirilen baskınları ve toplu tutuklama uygulamalarını protesto etmek amacıyla insan hakları savunucuları tarafından tek kişilik eylemler başlattı.

2014 yılından bu yana Rus işgali altında bulunan Kırım'da faşist Kremlin idaresi, Kırım Tatar Türklüğünün direnişini kırabilmek adına insan hakları ihlallerine imza atmaya devam ediyor. İşgalcilerin zulmünün son örneği ise 17 Şubat günü sabaha karşı FSB tarafından Kırım Tatarlarının evlerine gerçekleştirilen baskınlar ve ardından gelen tutuklama kararları oldu.

Rus diktasının uygulamalarını protesto etmek amacıyla Moskova'daki insan hakları savunucuları dikkat çeken bir eyleme imza attı. Büyük bir cesaret örneği sergileyen aktivistler, hazırladıkları dövizlerle Moskova'nın çeşitli noktalarında tek kişilik eylemler başlattı. Hazırlanan dövizlerde Kremlin Rejimine Kırım Tatarlarına yönelik baskınlara ve toplu tutuklamalara son verme çağrısında bulunulurken bazı dövizlerde de 'Hür Kırım' ifadesinin kullanıldığı görüldü.

Rusya'da halkın büyük bir bölümünün farklı ideolojilere sahip olmalarına rağmen Kırım'daki işgale son verilmesini savunduğu biliniyor.

Öte yandan tek kişilik eylemlerle Kırım'ın özgürlük mücadelesi içerisinde daha önce de karşılaşılmıştı. 2017 yılında Kırım'da yüzden fazla Kırım Tatar Türkü aktivist, yarımadanın çeşitli noktalarında bu eylemleri başlatmış, işgalciler uzun süre boyunca eylemleri bastırmak için çaba sarf etmişti. İşgalcilerin sözde mahkemeleri tarafından bazı aktivistler hapis, bazı aktivistler ağır para cezalarına çarptırılmıştı. Aynı yıl bu sembolik direnişe destek vermek amacıyla Türkiye'nin de birçok ilinde tek kişilik eylemler gerçekleştirilmiş ve Kırım Tatar direnişine destek olunmuştu.

Kırım tek kişilik eylemler toplu tutuklama baskınlar kremlin moskova kırım tatar işgal insan hakları ihlalleri insan hakları savunucuları aktivistler