Kırımoğlu: Kırım Tatarları Savaştan Korkmuyor, Kaybedecek Bir Şeyimiz Yok

TAKİP ET

Kırım Türklerinin milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, savaşı istemese de Kırım Tatarlarının savaştan hiçbir zaman korkmadığının altını çizdi.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti sonrasında CNN Türk’e açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumu, Putin’in olası işgal planı ve Türkiye’nin gerilimdeki arabuluculuk rolüne ilişkin konuşan Kırımoğlu, savaşı istemese de Kırım Tatarlarının savaştan hiçbir zaman korkmadığının altını çizdi.


"Ukrayna Devleti Her İhtimale Hazır, Savaşsa Savaş"


Kırım’ı yasa dışı ilhak eden Rusya, benzer bir oldubittiyi Donbas’ta gerçekleştirir mi?

Donetsk ve Lugansk’taki sözde cumhuriyetleri tanıyacaklarmış böyle planları var… Orada insanlara Rus pasaportları dağıttılar. Bu ihtimal var ama ama bu akıllıca olmaz. Ukrayna’nın ve müttefiklerimizin istihbaratlarına göre, Rusya’nın Ukrayna’ya girme planları var. Buna Kiev'e gelmek bile dahil. Ama hangi yoldan gelecekler? Aslında gelecekler mi gelmeyecekler mi Putin buna karar daha vermedi.. Analistlere göre bu şantaja benziyor…

Kıyiv’e girmesi Rusya için akılsızlık olacak. Batı ülkelerinin yaptırımları ile Rusya’ya büyük darbe vurulacak. Putin bundan önce Kırım’ın işgali, 2014 yılında Ukrayna ile savaş başlatması gibi akılsızlıklar yaptı. Bunlar Rus menfaatine değildi, ama yaptı. Bir delilik daha yapar mı yapmaz mı? Yapabilir. Ama aklını başına toplarsa yapmayacaktır. Kesin olarak kimse bunu söylemez. Ama Ukrayna devleti her ihtimale hazır; savaşsa savaş… Ukrayna, kendi toprağını savunacak.


"Kaybedecek Bir Şeyimiz Yok"


Rusya ile Ukrayna arasındaki yaşanabilecek gerginlikten Kırım Türkleri nasıl etkilenecek? Özellikle son zamanlarda rüzgarın arttığı bir ortamda Kırım Türkleri lideri olarak ne düşünüyorsunuz? Kırım Türkleri bu çatışma ikliminden nasıl etkilenecek?

Ben size açıkça söyleyeyim, bu savaşın olup olmayacağından en az korkan insanlar Kırım Tatarları… Çünkü biz vatanımızı kaybettik bundan böyle kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmadı… Evet kimse savaş istemiyor ama eğer olacaksa bizim korkumuz yok.


"İstanbul Platformu Olsun"


Tansiyonun düşürülmesi için Batı dünyasının attığı adımları yeterli buluyor musunuz? Türkiye’nin iki ülke arasında arabuluculuk yapabileceğini söylemesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce Türkiye iki ülke arasında arabuluculuk yapar mı?

2014 yılında Donbas olayları olduğunda Minsk Anlaşması imzalandı. Ama bu anlaşma hiçbir netice vermedi. Gerginlik devam ediyor. İnsanlarımız ölmeye devam ediyor. Belarus’un yasa dışı olan Cumhurbaşkanını kimse tanımadığı için Minsk’te artık bu görüşmeler olmaz. Strazburg’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teklif etmiştim, bu platform İstanbul Platformu olsun diye… Ukrayna için bu daha iyi. Çünkü Erdoğan’ın Putin ile arası kötü değil, görüşüyorlar.

İkincisi, Türkiye, Kırım’ın işgalini tanımadı, tanımıyor ve tanımayacak, bizim için en önemlisi bu. Erdoğan arabuluculuk yaparsa bu iyi olacak. Kendi de arabuluculuk yapmak istediğini söyledi ama Türkiye’nin politikasından dolayı Putin buna razı olmaz.

Ukrayna parlamentosunda bayraklar açıldı. ABD, İngiltere bayraklarının arasında Türk bayrağı da vardı. Ukrayna milletvekili olarak ne düşündünüz?

Bizim sakıncalarımız vardı. Batılı ülkelerin çekinceleri vardı ama onlar çekinmedi. “Savaş olursa ağır yaptırımlara hazırız” dediler. İşte esas Putin’i durduran da bu oldu. Ne kadar akılsız olsa da bu olaylar Ukrayna menfaatine oldu. Yıllar boyu Ukrayna’nın kendini savunması için silah istemiştik, onlar savaş olmasın diye vermiyorlardı ama şimdi Ukrayna güçlü silahı olan devletler arasına girdi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu kırım tatar kırım kırımoğlu ukrayna rusya rus işgali