Kırımoğlu'ndan Rus Saldırısına İlişkin Dikkat Çekici Açıklamalar

TAKİP ET

Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Kırım Türklerinin Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Karar TV'ye yaptığı açıklamada Rus ordusunun esas güçlerinin yüzde 90'ının Ukrayna cephesine sürdüğünü belirterek "Bizim kayıplarımız da epey çok ama esas olarak sivil insanlar arasında. Kadınlar, çocuklar... Acımasız bombardımanlar yapıyorlar. Ama bizimkiler de çok büyük zarar veriyor düşmana. Çok cephelerde onları durdurdular. Kherson tarafında bizimkiler hücuma da geçtiler. Burada tarafsız kalmak mümkün değil. Allah esirgesin Ukrayna'ya bir şey olursa tüm komşu ülkeler, tüm Avrupa tehlikeye girer" diye konuştu.

"Tüm Dünya Ukrayna'ya Destek Vermelidir"

Bazı siyasetçilerin "Ukrayna ve Rusya arasında anlaşmazlık olduğunu" söylediğini belirten Kırımoğlu, "Ukrayna 21. yüzyılın en barbar, en faşist ülkesiyle mücadele veriyor. Orada bütün dünya Ukrayna'ya destek vermelidir" dedi. Mustafa Karaalioğlu'nun Ukrayna ordusunun emir komuta sistemi içerisinde mücadele edip etmediğine ilişkin sorusuna "Evet" cevabı veren Kırımoğlu "Her şey kontrol altında" dedi.

Taha Akyol'un "Putin, Ukrayna'nın bu kadar mukavemet edebileceğini düşünüyor muydu?" sorusuna yanıt veren Kırımoğlu, "2 hafta önce Ukrayna İstihbarat Başkanı'nın odasındaydık. Orada bize haritayı gösterdi. 5 yön vardı, Rusların gelebileceği. Ancak birden her yerden hücum edebileceğini doğrusunu söylersek beklemiyorduk. Bütün gücünü bıraktı Ukrayna'ya" ifadelerini kullandı.

"9 Bin Sayısı Az"

Ukrayna kayıplarıyla ilgili tam bir malumat olmadığını ancak 2 bin 500'e yakın sivilin öldüğünü belirten Kırımoğlu, Rusların kayıplarına ilişkin "Savaş zamanı biliyorsunuz iki taraf da yalan söyler. Putin yalanları ziyade. Diyorlar ki 498 adam kaybettik. Yalnız sokaklarda o kadar cesetleri var. Zannedersem 9 bin sayısı biraz az gösteriliyor, gerçeği daha fazla. 6 bin ceset olduğu zaman Ukrayna Kilisesi'nin Başkanı, Rus Kilisesi'nin Başkanı Kiril'e müracaat etmişti. 'Ateşkes istiyoruz, hiç değilse Kiev'deki ölülerinizi alıp toprağa verin' dedi ama cevap vermiyorlar. Kendi ölülerini de meydanda bırakıyorlar" diye konuştu.

"Ölülerini Dolapta Tutuyorlar, Yakıyorlar, Cesetleri Geri Göndermiyorlar"

Çeçenistan'dan gelen bin 500 askerin yarısından çoğunun imha edildiğini belirten Kırımoğlu, "Ölülerini dolaplarda tutuyorlar, o kadar ceset geri giderse halkta huzursuzluk çıkabilir" dedi ve Rusların cesetleri krematoryumlarda yaktıklarını, ailelere teslim etmediklerini söyledi.

Rusya'daki savaş karşıtı protesto yapmanın çok tehlikeli olduğunu belirten Kırımoğlu, henüz bugün savaşla ilgili yalan haber yapanlara 15 yıl ceza verilmesini öngören bir kanun çıkarıldığını hatırlatarak "Oligarklar arasında ses çıkaran çok, çünkü kaybediyorlar. Ama geniş çapta Rusya'da büyük yürüyüşler falan beklenmesi çok zor" dedi.

"Bu Yaptırımlar Birkaç Hafta İçerisinde Rusya Ekonomisini Tamamıyla Berbat Edecek"

Cumhurbaşkanı Zelenskiy'le görüştüklerini, Türkiye'den güçlü destek beklediklerini belirten Kırımoğlu, direnişin sürdüğünü ve devam edeceğini söyledi. Batı ülkelerinin getirdiği sert yaptırımları da değerlendiren Kırımoğlu, "Bu Batı ülkelerinin tedbirleri görülmeyen seviyede. Hiçbir zaman böyle tepki göstermemişlerdi. Bu yaptırımlar eminim ki birkaç hafta içerisinde Rusya ekonomisini tamamıyla berbat edecek, savaşmaya imkanı olmayacak. Ama bize zaman kazanmak lazım şimdi" ifadelerini kullandı.

Akyol'un "Ukrayna ordusu bu zamanı kazanabilecekk mi? Üç hafta, beş hafta, birkaç ay direnebilecek mi?" şeklindeki sorusuna yanıt veren Kırımoğlu, "Her gün kan kaybediyoruz, bizim de imkanlarımız sınırsız değil. Ama sonuna kadar hem Cumhurbaşkanı hem komutanlar, çok insanlarla konuşuyorum, o kadar kararlı ki insanlar... Cumhurbaşkanı'na bile teklif ettiler 'Kiev'den ayrılın başka yerden komuta edersiniz' dedi ki 'Hayır, öleceksem burada öleceğim'. Yani tüm Ukrayna ayaklandı şimdi" diye konuştu.

Taha Akyol: Rus ordusunun ve ekonomisinin belinin kırılabileceğine inanıyor musunuz?

Kırımoğlu: Aslında başlandı, ekonomisi ne durumda görüyorsunuz. Ona en yakın oligarklar arasında bile 'Bu savaş bize lazım değil' diyenler var. Kendisi de Ural'a kaçıp gitti. Hiç kimseyi yanına kabul etmiyor. Hiçbir eleştirel söz kabul etmiyor.

Karaalioğlu: Putin Ural'a mı gitti?

Kırımoğlu: Tabi, Moskova'yı terk etti.

Taha Akyol: Yaptırımlar sebebiyle Rusya'nın ekonomisi çöker, bir geri çekilme mecburiyetinde kalırsa, Ukrayna işgalden kurtulursa Kırım'ın da kurtulma ihtimali, tekrar Ukrayna topraklarına katılma ihtimali var mı?

Kırımoğlu: Bu yaptırımların şartları, uluslararası tanınan sınırlar içerisinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sağlama. Elbette buna Kırım da dahil. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan kararda da bu emirler var: 'Tüm işgal altındaki toprakları terk edeceksiniz, Kırım da dahil'.

Taha Akyol: Sayın Kırımoğlu, inşallah sizinle İsmail Gaspıralı'nın okulunda, Hanlar Sarayı'nda buluşuruz inşallah.

Kırımoğlu: İnşallah, Bahçesaray'da buluşacağız. 
 

kırım tatar Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu rusya ukrayna savaş 9 bin cesetleri yakıyorlar