Kırmızı Bültenle Aranan Uyuşturucu Kaçakçısına Türk Vatandaşlığı Verildi: Parmak İzleri Bulunmasına Rağmen Yakalanmadı

TAKİP ET

Kırmızı Bilten ile aranan Maximilian Rivkin'e Parmak izi kontrollerine rağmen Türk vatandaşlığı verildiği ortaya çıktı.

İnterpol ile aranan Komençero Çetesi'nin üyelerinden Maximilian Rivkin'in Türk vatandaşlığı aldığı ortaya çıktı. 

BirGün'den Timur Soykan'ın haberine göre, Avustralya'da doğan Türk asıllı Hakan Ayık, Yeni Zelandalı Ngakuru, Sırp asıllı İsveç vatandaşı Maximilian Rivkin, İstanbul'dan dünyayya uzanan bir uyuşturcu ağı çetesini yönetiyordu. Ngakuru ve Rivkin ise Kırmızı Bülten ile aranmalarına karşın Türkiye'de oturum izni aldı. 

FBI ve Avustralya federal polisi 2019 yılında Komançero Çetesi'ne yönelik bir operasyon başlattı. ANOM adını verdikleri gizli bir haberleşme sistemi geliştirdiler. Çeteye sızan FBI ajanları Hakan Ayık ve Rivkin'e ANOM sistemini pazarladı. 

Yeni Zelandalı Ngakuru, Mayıs 2021 tarihli bir ANOM mesajında şunları yazmıştı: 

“Türkiye’de çok güçlü ve etkiliyiz. Bu bizi kolluk güçlerine karşı dayanıklı hale getiriyor”

ANOM tuzağı sayesinde pek çok suç örgütü üyesi yakalnırken operasyona Türkiye katılmadı. Bu sayede İstanbul'daki çete ele geçirilemedi. 

Söz konusu operasyonun ardından 2 yıl 4 ay sonra nihayet Türkiye'de operasyon yapılmış, Hakan Ayık ve Maximilian Rivkin'in de arasında olduğu 42 kişi yakalanmıştı. 

Komençero Çetesi Türkiye'de Türk vatandaşlığı ve oturum izni de pazarlıyorlardı. Öyle ki Rivkin de Bulgaristan pasaportu sayesinde, parmak izi alınmasına rağmen Türk vatandaşlığı almıştı. 

Ngakuru, Türk vatandaşlığı için danışmanlık hizmeti veren Visal isimli bir şirkette pazarlama danışmanı olarak çalışıyordu. Şirketin sahibi Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı'nın kardeşi olan Mustafa Selman ifadesinde şunları söylemişti: 

“Ngakuru, bana çok müşteri getirmişti. Oturum izni için şirketimde sigortalı olmak istedi, kabul ettim” 

ABD ve İsveç'te 5 milyon dolar ödül ile aranan uyuşturucu kaçakçısı Rivkin'e Ali Yerlikaya'nın İçişleri Bakanlığı döneminde vatandaşlık verildiği, parmak izleri bulunmasına rağmen yakalanmadığı ortaya çıktı. 

 

 

türk vatandaşlığı uyuşturucu kaçaklığı interpol kırmızı bülten fbı abd