Kırtasiye Malzemeleri Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

TAKİP ET

Okulların açılmasına yakın veliler yapılacak okul alışverişi için ürünler aramaya başlamaktadır.  Öğrencilerin kullanacakları kırtasiye malzemelerindeki kimyasal tehlikelerin değerlendirilmesi ve önlemlerin alınması en önemli konudur. Katkı maddesi ve sağlığa zararlı kimyasalları olmadığı ürünler tercih edilmelidir.

Okulların açılmasına yakın veliler yapılacak okul alışverişi için ürünler aramaya başlamaktadır. Öğrencilerin kullanacakları kırtasiye malzemelerindeki kimyasal tehlikelerin değerlendirilmesi ve önlemlerin alınması en önemli konudur. Katkı maddesi ve sağlığa zararlı kimyasalları olmadığı ürünler tercih edilmelidir.

Faber castell uçlu kalem, silgi, kalemtıraş ve daha pek çok ürünün orijinal olmasına dikkat edilmelidir. Kırtasiye malzemeleri, kutular, ayakkabılar, okul kıyafetleri öğrencilerin sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Yiyeceklerinin yerleştirildiği plastik beslenme çantaları ve suluklar da doğru malzemelerden yapılmadıkları takdirde büyük risk oluşturmaktadır. 

Ürünlerde Ne Tür Riskler Var?

 Boya kalemleri, sulu boyalar, pastel boyalar, silgiler ve diğer boyalar: Azo boyalar yasaktır ve plastik ürünlerde yumuşatıcı olarak ftalatlar eklenir, kansere neden oldukları için bu ürünlerde baskı ve boyalar kullanılabilir. Aynı zamanda kanserojen olan ftalatlar, insanlarda ve hayvanlarda hormonal sistemlere zarar verir.

Astım ve üreme bozukluklarına da neden olan bu kimyasal pastel boyada da bulunur. Boyada ayrıca çocuklarda sinir ve bağışıklık sistemlerine zarar veren ağır metaller tespit edildi. Kanserojen boyalar cilt ile temas ettikten sonra doğrudan cilt tarafından emilir.

Makas, kalemtıraş, faber castell uçlu kalem zımba: Öğrencilerin hemen her gün kullandığı bu ürünlerin kontrol edilmesi önemlidir çünkü ağır metaller ve ftalatlar kullanılabilir. Nikel, alaşım numunelerini kaplamak için kullanılan, korozyona karşı dirençlerini artıran ve sertliklerini artıran bir metaldir. Nikel içeren aksesuarlarla uzun süreli temas cilt tahrişine ve alerjiye neden olur. 

Çantalarda, beslenme çantalarında, kalemliklerde, şişelerde ve bardaklarda ftalatlar, azo boyalar, alerjenik boyalar ve kanserojen boyalar bulunabilir. Kanserojen oldukları için yasaklanan poliaromatik hidrokarbonlar (PAH'lar) ve kumaşlardaki boyaları, boyaları ve baskıları buruşmaya ve çekmemeye karşı korumak için kullanılan formaldehit torbanın tehlikeleri arasındadır. Bu kimyasal alerji, tahriş, egzama ve akciğer kanserine neden olabilir; Önlük, pantolon ve çorap gibi tekstil ürünlerinde de bulunur.

Kırtasiyede ürün satın alırken ürün üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin bulunduğuna dikkat edilmelidir. Çocukların kullanacağı öğle yemeği şişeleri, şişeleri ve kaplarının plastik olmamasına, koku ve boya içeren ürünlerden uzak durmaya özen gösterilmelidir. 

Solvent bazlı kalemler, tercihen su  veya alkol bazlı kalemler asla satın alınmamalıdır. 

Yapıştırıcı alırken uçucu maddeler içeren yapıştırıcıların kullanılması kesinlikle yasaktır. 

Özellikle ebeveynler için, sırt çantaları ve öğle yemeği çantaları üzerinde "CE" işareti bulunan ve üreticisi tanınmış ürünler, bebek maması ürünlerin içinde bulunduğu ve bunlarla temas ettiği için tercih edilmelidir.

Tehlikeli ürünlerde bulunan kanserojenlerin maruz kaldıktan sonra çocuklara bulaşması mümkündür. Ürün, içiciler tarafından tercih edilen benzen ve türevleri içermez. Kil "CE" işaretini taşımalı ve üç yaşından küçük çocuklar tarafından kullanılmamalıdır.

Belirli Bir Üreticiye Sahip Ürünler Tercih Edilmelidir 

Kırtasiye ürünleri, insan derisi ile uzun süre temas halinde olduklarından ve genellikle genel kullanımdan dolayı çok sayıda üretim sonrası testten geçmektedir. Bu testlerin sonuçlarına göre sağlığa uygunluğu değerlendirilir ve satışa sunulur. Ancak sağlığa zararlı maddelerin üretici firmayı bilmeden kırtasiye malzemelerine bulaşma olasılığı yüksektir. Bu nedenle, kırtasiye alışverişi yaparken, tanınmış üreticilere ait, kalite ve güvenlik açısından test edilmiş ürünleri tercih etmeniz önerilir.

Etiketsiz Kırtasiye Ürünleri Tercih Edilmemelidir 

Ürün etiketlerinde üretici, üretim yeri ve üretim zamanı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler göz önüne alındığında, markanın güvenilirliğini sorgulamak oldukça kolaydır. Ancak etiketsiz ürünler için üretici bilgisi olmadığı için kalite ve güvenlik araştırması yapılması mümkün değildir. Bu nedenle kırtasiye alışverişlerinde etiketsiz ürünler tercih edilmez. 

Tüm bunlara ek olarak, kokulu silgiler, kokulu defterler gibi güçlü kokulara sahip kırtasiye ürünlerinde zararlı maddelerin birikme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle kokulu kırtasiye ürünleri, uçucu sıvılar ve cilt ile temas eden ürünlerin seçimine özellikle dikkat edilmelidir.

İnsanların zamanla yönetildiği günümüz dünyasında ne yazık ki ideal bir yaşam için son tüketicinin bu kaygılara yeterince önem vermesini beklemek gerçekçi olmayabilir. Bunun yerine Kırtasiye Dünyası gibi tüm sertifikalara sahip, insan sağlığına dikkat eden, çok kâr getirse bile kalitesiz ürün satmayan zincir mağazalarda alışveriş yapmak daha çok ve her zaman kırtasiye ürünlerinde usta işçilik ve uzun deneyime sahip olmak sıfırlayacaktır. 

Okul etkinlikleri için; Okul forması, kırtasiye veya okul çantası, su şişesi alırken kalitesine dikkat edilmeli ve çocuğun önceliklerine göre hareket edilmelidir. Çocuğun satın aldığı materyalden memnuniyetsizliği ya da  istediği materyali alamaması çocuğun motivasyonunu olumsuz etkiler. Bu nedenle çocuğun istek ve önceliklerini dikkate almak gerekir; Sağlığınıza zarar vermeyen ve ekonomik fiyatı olan okul gereçlerini tercih edebilirsiniz.

Kırtasiye Alışverişi Yaparken Bunları Göz Ardı Etmeyin! 

İnternetten kırtasiye ürünleri satın alırken çocuğunuzun sağlığını düşünmek önemlidir. Kanserojen madde içermeyen dayanıklı ve kaliteli malzemeler satın almayı tercih etmelisiniz. 

İnternetten okul alışverişi yaparken, satın alınan malzemenin çocukların sağlığına zararlı olmayacak malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. 

Kurşun kalem, kalemtıraş, silgi, defter ve kalem kapağı gibi ürünlerin toplu olarak alınması tavsiye edilir. Kalem ve belge gibi kırtasiye malzemeleri veya çizim kâğıdı ve defterler öğretmen rehberliğinde satın alınmalıdır. Alınan kırtasiye ürünleri mutlaka kaliteli ve güvenilir olanlardan tercih edilmelidir.

kırtasiye malzemeleri alırken nelere dikkat edilmeli faber castell uçlu kalem okul alışverişi nasıl yapılır yapılmalı zararlı kimyasal olmayan kalem defter öğrenci