Kısa Çalışma Ödeneği Sona Erdikten Sonra İşverene Prim Desteği Verilecek

TAKİP ET

Kısa Çalışma Ödeneği, 31 Mart 2021'de sona erecek. Çalışanlar, bu tarihten sonra normal mesailerine dönerken işverenler de başka bir destekten yararlanacak: İşe döneceklerin primlerini devlet ödeyecek

Normalleşme Desteği kapsamında, Çin virüsü kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinden veya nakdî ücret desteğinden yararlanan sigortalıların aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanacak.

Teşvik ile 30/06/2021 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdî ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren altı ay süreyle işverenlere, bu sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek verilecek.

İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi, sigortalının kısa çalışma ödeneğinden/nakdî ücret desteğinden yararlandığı aylık ortalama gün sayısı ile sınırlı olacak.

İşten Çıkarma Yasağı Sürüyor

Bu arada Kısa Çalışma Ödeneği, 31 Mart itibarıyla sona erse de işten çıkarma yasağı sürüyor. Son uzatmayla birlikte 17 Mayıs 2021 tarihine kadar kimse işten çıkarılamayacak. Ancak yine bu tarihe kadar işverenler, çalışanlarını tek taraflı olarak ücretsiz izne gönderebilecek. Bu süre boyunca çalışanlar, nakdî ücret desteğinden yararlanacak.

Çalışanın Hakları

Kısa çalışma bittikten sonra normal çalışmaya ve mesaiye başlar. Primleri 1 ay için 30 gün üzerinden yatırılır. Maaşını işverenden ve sözleşmesinde yazan miktar üzerinden tam alır. 17 Mayıs 2021 tarihine kadar işten çıkarılamaz.

İşverenin Hakları

Çalışanlar artık günlük 7,5 saat, haftalık 45 saat üzerinden mesai yapar. Kısa çalışmanın bittiği tarihten itibaren 6 ay süreyle prim desteği alır. Bu sürede ödemeler günlük 44,72 TL aylık 1.341,56 TL olarak ödenir. Ödeme miktarı KÇÖ gün sayısı ile sınırlı tutulur.

Kısa Çalışma Ödeneği kontrollü normalleşme çin virüsü salgın pandemi sigorta primi işverene destek normal çalışma saatleri normal mesai işten çıkarma yasağı