Kısıtlamaların Hangi Koşullarda Kalkacağı Açıklandı

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kısıtlamaların hangi koşullarda kalkacağını açıkladı. İllere göre renk uygulamasının hayata geçirileceğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Mart itibariyle kısıtlamarın hangi koşullarda kaldırılacağını açıkladı. Her ilin açıklanan vaka sayısına göre kısıtlama kararını kaldırabileceğini ya da artırabileceğini belirten Koca, bunun için mavi, sarı, turuncu ve kırmızı kategorilerin oluşturulacağını ve tabloya göre kararların il bazında verileceğini söyledi.

Koca, yaptığı açıklamada "1 Mart'tan itibaren pandemi yönetiminde her il kendi durumunu görerek, tedbirleri değerlendirecek. Düşük riskli iller mavi, orta risk sarı, yüksek risk turuncu, çok yüksek risk kırmızı ile gösterilecek. Tüm vatandaşlar salgının seyrine göre yaşadığı yerin durumunu görmüş olacak. Tedbirlerin kaldırılacağı veya yeniden uygulanabileceği çerçeveyi net bir şekilde izleyecek. İl bazında vaka sayıları haftalık yayınlanacak. Verilerin haftalık açıklanmasının sebebi ise aktif vaka sayısı ve tedavi edilebilirlik süreciyle ilgili. Ancak tedbirlerin değiştirilip değiştirilmemesi iki haftada bir gözden geçirilecek. Örneğin, sarıdan kırmızıya geçen bir il kısıtlamaların geri geleceğini önceden bilecek. İl bazında restoranların açılıp açılmayacağı, açılmışsa kapatıp kapanmayacağı bu verilerden takip edilebilecek. Şu anda yüz binde 10'un altında vaka görülen illerin mavi (düşük riskli), yüz binde 11-35 arası vaka olan illerin sarı (orta riskli), yüz binde 36-100 arası vakası bulunan illerin turuncu (yüksek riskli), yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen illerin ise kırmızı (yüksek riskli) olması tasarlanıyor. Vaka sayısı her ilin kategorisi için kritere dönüşüyor. Örneğin Ankara'da vaka sayısı yüz binde 35 yani 5.5 milyon nüfusta haftalık bin 925 yani günlük 275. Bu durumda Ankara, düşük riskle- riskli arasında bir çizgiye oturuyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının gün ve saatleri ile restoranların açılması noktasında Ankara, kontrollü normalleşme adımlarının atılacağı iller arasında yer alıyor. Şayet bir il mavi kategoride ise restoranların açılması, hafta sonu ve hafta içi kısıtlamaların kaldırılması mümkün görünüyor" ifadelerini kullandı. 

 

fahrettin koca açıklama vaka sayıları kısıtlamalar iller vakalar gevşetme artırma azaltma il bazlı illere göre renk uygulama