Kıyafetler Yatırım Aracı Oldu

TAKİP ET

Yüksek enflasyon, kıyafetleri dahi yatırım aracı haline getirdi.

Çin Virüsü salgınından çıkışla birlikte salgın sürecinde oluşan ekonomik açığı ve büyüyen sınıfsal dengesizliğin getirdiği siyasi baskıyı atlatmak isteyen hükümetler, ekonomik büyümeyi önceleyen adımlar attı. Artan talebi karşılamaya yetmeyen tedarik zinciri ve Ukrayna'yı işgal eden büyük fosil yakıt ihracatçısı Rusya'ya getirilen sert ekonomik yaptırımların enerji fiyatlarını artırması, büyük bir enflasyona yol açtı.

Bu küresel enflasyona kırılgan bir ekonomiyle yakalanan Türkiye gibi ülkeler ise çok daha zor günler geçiriyor. Ekonomik kırılganlığın yerini tam bir buhrana bıraktığı Sri Lanka'da Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa Ülkeden Kaçmayı Başardı

Kıyafetler Yatırım Aracına Dönüştü

Dünya gazetesinin haberine göre yüksek enflasyon nedeniyle insanlar pek çok ürüne yatırım aracı gibi bakmaya başladı. İkinci el ürün satan platformlara da ilginin anormal biçimde arttığı belirtiliyor.

Ülkemizde 184 üye firmaya ait 465 marka ve 59 bin mağazayı temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, bu ekonomik ortamda cirolarda düşüş yaşanmasını beklemelerine rağmen tam tersine bir artış yaşandığını söyledi. Bu durumun kendilerini şaşırttığını belirten Önce, buna neden olarak "Tüketicilerin zam gelecek beklentisi ile hızlı tüketim ürünlerine talep gösterdiğini görüyoruz. Tuvalet kağıdından sabuna, gıda ürünlerinden ev eşyasına kadar birçok ürün ilerde bu fiyata bulunamayacağı ve ileride kullanırım düşüncesi ile şimdilerde büyük boylarda ve yüksek adetlerde alınıyor. İhtiyaçlar erkene çekiliyor" değerlendirmesini yaptı.

Vatandaş Kısır Döngüde

Bu durumun "talep enflasyonuna" yol açtığını belirten Öncel, "Kısır bir döngü durumu söz konusu. Talep, fiyat artışlarını da beraberinde getiriyor. Enflasyonist beklentiyi kırmak lazım. Vatandaş bu kısır döngüye girmiş durumda" dedi.

Giyim ve ayakkabı sektöründe de bu durumun yaşandığını belirten Öncel, "Vatandaşlar, ürünlere bir anlamda yatırım aracı olarak bakıyor. ‘Kullanmasam satarım ya da kullanıp daha sonra satarım’ düşüncesi ile hareket ediyor. Bu da ikinci el ürün satış platformlarında hareketliliğe yol açıyor" diye konuştu.

kıyafetler yatırım aracı oldu