Kızıl Çin'in İhracat Kısıtlamaları: Galyum ve Germanyum Kısıtlamaları Küresel Endüstriyi Etkiliyor

TAKİP ET

Çin, yarı iletken endüstrisi için hayati önem taşıyan ve nadir olan iki metalin ihracatını kısıtlıyor.

Çin, yarı iletken endüstrisi için hayati önem taşıyan ve nadir olan iki metalin ihracatını kısıtlıyor. Bu durum Pekin'in Batı ile olan teknoloji savaşında hâlâ önemli çiplere sahip olduğunu gösteriyor.

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren çip yapımı için hayati öneme sahip metaller olan galyum ve germanyum ihracatını kısıtlayacak.

Yetkililer bu hamlenin amacının "ulusal güvenlik ve çıkarları korumak" olduğunu söyledi.

İhracat kısıtlaması, Batı ile yaşanan çip savaşının ortasında Pekin'in misilleme hamlesi olarak görülüyor.

Çin ve ABD Arasındaki Çip Savaşı Devam Ediyor

Çin ve ABD, Ekim ayından bu yana yükselişte olan bir çip savaşının içine dahil oluyor.

Çin'in az bilinen iki metalin ihracatını kısıtlamaya yönelik son hamlesi, yarı iletken endüstrisini yeniden bir kuyruk dönüşüne soktu.

Pazartesi günü yayınlanan bir bildiride Çin Ticaret Bakanlığı ve Gümrük Dairesi, "ulusal güvenlik ve çıkarları korumak" amacıyla 1 Ağustos'tan itibaren iki metalin (galyum ve germanyum) ve bunların bazı bileşiklerinin ihracatını kontrol etmeyi planladığını açıkladı.

Bildiriye göre, ihracatçılar ürünleri Çin dışına göndermeye devam etmek istiyorlarsa ihracat lisansı için başvurabilirler.

Galyum ve germanyum çip yapımında, elektronikte ve güneş enerjisi ürünlerinde kullanıldığından, ihracat kısıtlaması haberi Pekin'in Batı ile teknoloji savaşında bir misilleme hamlesi olarak görülüyor.

Bildiri, Hollanda'nın Çin'i hedef aldığı görünen üst düzey çip üretim ekipmanlarının yurtdışına satışını kısıtlamasından birkaç gün sonra geldi.

Wall Street Journal'ın Salı günü konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi ayrıca Çinli şirketlerin ABD merkezli bulut sağlayıcılarına erişimini de engellemek istiyor.

Ekim ayında ABD, Çin'e gelişmiş yarı iletkenlerin ve çip üretim ekipmanlarının satışını sınırlamaya başladı.

Bir risk danışmanlık şirketi olan Eurasia Group analistleri, Insider tarafından Salı günü yayınlanan bir notta, "Bu, ABD, Japonya ve Hollanda gibi ülkelere Çin'in misilleme seçenekleri olduğunu hatırlatmak ve böylece Çin'in üst düzey çiplere ve araçlara erişimini daha fazla kısıtlamayı caydırmayı amaçlayan bir hamle" diye yazdı.

Çin, ABD ile Olan Görüşmelerinde İhracat Kısıtlamalarını Koz Olarak Kullanacak

 

Analistlere göre, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Perşembe günü üç günlük bir ziyaret için Pekin'e gideceğinden, Çinli yetkililer ihracat kısıtlamalarını görüşmelerde koz olarak kullanıyor olabilir.

Reuters'in Salı günü bildirdiğine göre, küresel çapta çip endüstrisindekiler şimdi ihracat kontrollerine karşı risklerini değerlendiriyor.

Galyumun ve germenyumun alternatifleri sınırlıdır ve doğal olarak sadece eser miktarda bulunurlar.

Bunun yerine, diğer endüstriyel süreçlerin yan ürünleri olarak büyük miktarlarda ticari olarak tedarik edilmektedirler. Bir Avrupa endüstri birliği olan Critical Raw Materials Alliance'a göre Çin, küresel galyum ve germanyum üretiminin sırasıyla yaklaşık %80 ve %60'ını gerçekleştiriyor.

Hollanda bankası ING'de emtia stratejisti olan Ewa Manthey, Salı günkü bir notunda şöyle belirtti: "Galyum ya da germanyum konusunda küresel çapta büyük bir sıkıntı yok. Çin, bu iki metalin üretimine nadir oldukları için değil, üretim maliyetlerini oldukça düşük tutabildiği ve başka yerlerdeki üreticiler ülkenin rekabetçi maliyetlerini karşılayamadığı için hakim durumda."

İki metalin çıkarılmasının maliyetli ve teknik açıdan zorlayıcı olabileceğini ve bu nedenle Çin dışında çok az tesisin galyum ve germanyum üretebildiğini de sözlerine ekledi.

Manthey, iki metalin fiyatlarının kısa vadede yükselmesini bekliyor ancak Kuzey Amerika ve Avrupa'dakiler de dahil olmak üzere diğer üreticilerin fiyatların yüksek kalmaya devam etmesi halinde uzun vadede üretimi artırması muhtemel.

Çin ABD