Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü: 3 Günlük Kan Stokumuz Kaldı

TAKİP ET

Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, ulusal kan stokunun asgari seviyenin altına düştüğünü belirtti.

Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman kan stoklarının asgari düzeyde olduğunu açıklayarak kan verme çağrısında bulundu. Dr. Kerman, Türkiye'nin minimum kritik stokunun 52 bin ünite olduğunu hatırlattı.

Kerman, "Her yıl Ramazan ayında rutin olarak ve ayrıca Temmuz, Ağustos aylarında bizim kan stokumuz özellikle düşmeye başlıyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Özellikle iklim koşulları gibi. Ama Ramazan ayında özellikle insanların orucum bozulur diye korkmalarından kaynaklanan sebeplerle veya güçsüz kalırım, hastalanırım gibi endişelerle doğal olarak bir kaçınmaları söz konusu. Bu Ramazan'da da yine böyle oldu" dedi.

Türk Kızılay'ın 18 bölgeden aylık bazda 300 bin ünite kan bağışı aldığını belirten Dr. Kerman, "Her bölgemizin yaklaşık 1500 ünitelik kan kaybını yaşadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Adana, çok büyük bir bölge, burada kayıp daha fazla. Malatya daha küçük bir bölge. Antep çok büyük bir bölge ve nihayet Diyarbakır oldukça büyük önemli bir nüfusa sahip. Bu bölgedeki yaşayan çalışanlarımızın da devreden çıkmasıyla günlük binden fazla kaybımız olmaya başladı. Bu kaybı diğer bölgelerden telafi etmekten başka şansımız yok. Diğer bölgedeki vatandaşlarımızın tıpkı deprem günlerinde olduğu gibi hassasiyetli davranmalarını rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bugün sabaha 20 bin 600 ünite kanla başladıklarını söyleyen Kerman, "Yani 3 günlük kan stokumuz var diyebiliriz. Gelenleri saymadan konuşuyorum; 5 bin 500 ünite günlük kan gelişi oluyor aşağı yukarı. Bu sayıyı biz 7 bin 500, 8 binlere kadar bile çıkarsak bir pozitif değere ulaşacağız" dedi.

kızılay kızılay kan stoku kan stokları kan kan verme