Kızıldeniz'de Rus Tehlikesi: Rusya Sudan'da Deniz Üssü Kuruyor

TAKİP ET

Rusya, Sudan'la imzaladığı ikili anlaşma kapsamında Kızıldeniz'de üs kuracak.

Sudan ekonomik krizi, 2019 yılında diktatör Ömer el Beşir'in darbeyle devrilmesi ve ortak bir sivil-askeri geçiş hükumetinin gelmesinin ardından daha da derinleşti.

Beşir iktidarında, Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili endişelerinden dolayı Rusya'dan 2017'de Kızıldeniz kıyısında bir üs inşa etmesini isteyerek anlaşma imzalamıştı.

Beşir hükumetinin devrilmesinin ardından ise ABD, Hartum ile Washington arasındaki diplomatik açılımın bir parçası olarak Sudan'ı terörizmin devlet sponsorları listesinden çıkarma planlarını duyurmuştu.

Afrika'daki Rus silahlarının en büyük ithalatçılarından biri olan Sudan ve Rusya arasında imzalanan bu anlaşma, Rusya'nın Sudan deniz üssünün, Rus donanma tesisinin kurulacağı Port Sudan'daki hava savunmasını sürdürmek için Sudan'a ücretsiz olarak silah ve askeri donanım teslim etmesini içeriyor.

Sudan'daki kurulacak bir deniz üssünün, Kızıldeniz ve Babülmendep Boğazı'ndaki hayati nakliye yolları boyunca Kuzeydoğu Afrika'daki Rus nüfuzunu genişleteceği öngörülüyor.

Taslak anlaşmada, nükleer tahrik sistemli gemiler de dahil olmak üzere 300 mürettebat ve dört savaş gemisinin deniz lojistik üssünde kalabileceği ifade edildi.

kızıldeniz rusya ömer el beşir afrika kuzeydoğu afrika nükleer tahrik sistemi sudan ekonomik krizi abd sudan rus donanması kızıldenizde kızıldenizde rus tehlikesi sudan rusya anlaşması