"Kızımın Hayatı İçin Yalvarmaya Hazırım"

TAKİP ET

Belarus diktatörü Lukaşenko tarafından gazeteci Roman Protaseviç'i yakalamak için kaçırılan uçakta gözaltına alınan Sofia Sapega'nın annesi Anna Dudiç açıklama yaptı.

Anna Dudiç'in 23 yaşındaki kızı Sofia Sapega, İrlanda'nın Ryanair Havayolları'nın 4978 numaralı Atina-Vilnius uçağının yolcularından biriydi. Sofia, Belarus Mig-29'ları tarafından Minsk Havalimanı'na zorla indirilen uçakta gözaltına alınan önde gelen aktivist ve gazeteci Roman Protaseviç ile birlikte gözaltına alındı.

Gözyaşları için konuşan Sofia Sapega'nın annesi Anna Dudiç, "Kızımızın başına gelenlere inanamıyoruz" dedi. Dudiç'in kızından telefonu kapanmadan önce alabildiği son mesaj tek bir kelimeden ibaret: "Anne"

Korku ve endişe içindeki anne Dudiç, "Kızımın hayatının mahvolmaması için gerekirse herkese yalvarmaya hazırım" dedi.

Sapega'nın yakınlarıyla görüşmesine izin verilmiyor, Dudiç'in kızına dair sahip olduğu tek bilgi Belarus makamları tarafından paylaşılan bir video. Videoda da 23 yaşındaki Sapega, Belarus güvenlik güçlerine ait kişisel bilgileri ifşa ettiğini "itiraf ediyor". Dudiç kızının içinde bulunduğu tehlikeden dolayı oldukça üzgün ve endişeli ve kızının videodaki "itiraflarının" baskı ve şantaj altında söylenmiş sözler olduğundan emin. Dudiç kızının videoda boynunu büküp gözlerini devirdiğini, kızından bu gibi hareketleri asla görmediğini ve bunların normal olmadığını kaydetti.

Dudiç, kızının Rusya'da doğduğunu, bir aktivist dahi olmadığını ve geçtiğimiz yıl tartışmalı başkanlık seçimlerinin protesto edildiği gösterilere de hiçbir şekilde katılmadığını belirtti. Sapega'nın Litvanya'nın Vilnius şehrinden ağustos ayında ayrıldığını belirten anne Dudiç, kızının altı ay önce çıkmaya başladığı Roman Protaseviç'le ilişkisi yüzünden tutuklandığını ifade etti.

Dudiç, "Kızımın neden gözaltına alındığını anlamıyorum" diyen Dudiç, "Sıradan bir genç kız nasıl yaşıyorsa o da öyle yaşıyordu, okuyor, eğleniyor ve seviyordu. Bunları kimse yasaklamadı, değil mi? Buna akıl erdiremiyorum" şeklinde konuştu.

Belarus diktatörü Lukaşenko, geçtiğimiz yıl gerçekleşen tartışmalı başkanlık seçimleri sonrasında yükselen bir protesto dalgasıyla karşı karşıya kalmıştı. Minsk Devlet Üniversitesi'nde okuduğu Gazetecilik Bölümü'nden dahi Lukaşenko'ya muhalefet ettiği için atılan Roman Protaseviç, uzun yıllardır vatanından uzakta gazetecilik faaliyetlerini sürdüren bir aktivist idi. Protaseviç, geçtiğimiz günlerde bindiği Atina-Vilnius uçağının Belarus Hava Kuvvetleri tarafından zorla Minsk Havalimanı'na indirilmesiyle, Sofia Sapega ile birlikte tutuklandı. 

Belarus diktatörü Lukaşenko tarafından gazeteci Roman Protaseviç'i yakalamak için kaçırılan uçakta gözaltına alınan Sofia Sapega'nın annesi Anna Dudiç açıklama yaptı