KKTC Türkleri Cumhurbaşkanı Olarak Tatar'ı Görmek İstiyor

TAKİP ET

11 Ekim'de KKTC'de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yapılan son ankette Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Ersin Tatar % 53,3 ile favori olarak gösteriliyor.

KKTC'de 11 Ekim'de gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yapılan son anketin sonucu açıklandı. Gezici Araştırma Merkezi'nin 4 bin 486 katılımcı ile yüz yüze yaptığı ankete göre KKTC halkı Cumhurbaşkanı olarak Başbakan Ersin Tatar'ı görmek istiyor. 

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağı inancını belirten halk, ikinci turda Cumhurbaşkanı adayı ve KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ın KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı geçerek Cumhurbaşkanı olacağını ifade etti. 

Ersin Tatar % 53 İle Önde

Araştırmaya katılan halkın yüzde 53.3’ü Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken, yüzde 46.7’si de Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini belirtti. Kıbrıs Türk halkı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj ve sismik araştırma çalışmalarına yüzde 85 destek verdi. 

Türkiye’nin garantörlüğü konusunda halkın yüzde 81.9’u 'garantörlük aynen devam etmeli' cevabını verdi. Yüzde 4'ü de iptal edilmesi gerektiğini öne sürdü.

KKTC Halkı Mustafa Akıncı'yı Başarısız Buluyor 

Ankete katılanların yüzde 62.3'ü Akıncı'nın beş yıllık görev süresince Kıbrıs konusundaki performansını başarısız buldu. Akıncı'yı başarılı bulanların oranı yüzde 37.7'de kaldı. Araştırmaya katılanların yüzde 80.9’u bir çözümde 'iki ayrı devlet'in olmasını istedi. Rumlarla birleşik bir federasyonu destekleyenlerin oranı yüzde 19.2'de kaldı.

Anketle ilgili konuşan Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici, araştırmaya katılanlar arasında Doğu Akdeniz'de çalışmalara ve Türkiye ile iyi ilişkilere büyük destek olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz'deki çalışmalar hakkında söyleyecek sözü olmadığını ifade eden Gezici, "Akıncı bu nedenle seçim çalışmalarında sürekli Türkiye'yi eleştiren bir tavır içerisine girmiştir. Halkın yüzde 85'ine yakını da bu tavrı desteklememektedir" dedi.

"Halkın çoğunluğu Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını istemektedir. Halk, Akıncı’nın 5 yıllık performansı ile bunun başarılamayacağına gördü" diyen Gezici, "Başbakan Tatar'ın hem Doğu Akdeniz'deki tutumu hem de ekonomik olarak attığı adımlar takdir toplamaktadır. Kıbrıs Türk Halkı, Türkiye ile ilişkileri en üst düzeyde olan Tatar'ı Cumhurbaşkanı yapmak istemektedir" ifadelerini kullandı.  

Halk Maraş'ın Açılmasını İstiyor 

Akıncı'nın Kapalı Maraş'ın açılmasına karşı da çıktığını kaydeden Gezici, Tatar’ın Kapalı Maraş’ın açılması sürecinde izlediği politikanın ve Kıbrıs konusunda gösterdiği iki devletli çözüm hedefinin de halk tarafından desteklendiğini söyledi.

Ersin Tatar Mustafa Akıncı KKTC Cumhurbaşkanı