KKTC'deki 46 Yıllık Hayalet Şehir 'Kapalı Maraş' Bugün Açılıyor

TAKİP ET

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki 46 yıldır kimsenin girmediği ve hayalet şehre dönüşen Maraş sahilleri bugün yeniden halka açıyor.

Hafta başında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, "Kendi toprağımızdan kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak için çalışmalarımızı başlatıyoruz. Perşembe günü sabah saatlerinde halkımızın Maraş sahilinden istifade etmesine başlayacağız" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Hayalet Şehir BM Denetiminde İskana Kapalıydı

Türkiye'nin 1974'teki Kıbrıs Harekatı'ndan bu yana kapalı olan Maraş bölgesi, o tarihten bu yana Birleşmiş Milletler denetiminde iskana kapalıydı.

Başbakan Tatar'ın askeri statüsü devam eden Maraş'ı halka açma kararına KKTC'deki koalisyon ortağı Halkın Partisi'nden tepki geldi. Hükumetten çekilen partinin milletvekillerinden olan ve hem Başbakan yardımcısı hem de Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Kudret Özersay, görevlerinden istifa etti.

Özersay, "Yapılan açıklamalar halihazırda gerek kapalı Maraş içerisinde, gerekse yan tarafındaki Derinya bölgesinde sivillerin kullanımına açık olan sahil bölgelerine yenilerinin eklenmesi anlamı taşımaktadır, yani mülkiyete dair düzenlemeleri de içeren kapalı Maraş'ın açılması projesi bu değildir" şeklinde konuştu.

Maraş'ın Açılmasına Rusya Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan Tepki

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Maraş'ın açılması kararının Birleşmiş Milletler kararlarının ihlali anlamına geldiğini söyledi. Yunanistan'dan yapılan açıklamalarda da Maraş'ın açılmasının Ada'da diplomatik çözümü tehlikeye attığı vurgulanırken Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, KKTC'nin bu kararının 'kabul edilemez' olduğu ifade edildi ve Kremlin'in gelişmelerden dolayı ciddi biçimde endişeli olduğu ifade edildi.

kapalı maraş hayalet şehir güney kıbrıs rum yönetimi türkiye kktc kuzey kıbrıs kıbrıs barış harekatı sahiller halka açılıyor kapalı maraş halka açılıyor yunanistan rusya karşı çıktı recep tayyip erdoğan ersin tata