KKTC'nin 38. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlanıyor

TAKİP ET

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 38. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 38. kuruluş yıl dönümü için düzenlenen kutlamalar "Türk Kıbrıs"ın tamamında sürüyor.

Lefkoşa'daki Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, bakanlar ve milletvekkilleri, KKTC'nin ikinci ve üçüncü cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat, Derviş Eroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, sürekli Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın "Bir halkın ulaşabileceği en yüce ve onurlu mertebe, bağımsız-egemen bir devlete sahip olmasıdır" sözünü sık sık hatırlatarak "Kıbrıs Türk halkı olarak eğer bugün, başı dik ve onurlu bir biçimde kendi vatanımızda özgürce yaşayabiliyorsak bunu her türlü bedeli gözünü kırpmadan ödeyen kahraman halkımıza, aziz şehitlerimize, gazilerimize, ulusal kahramanlarımıza, Dr. Fazıl Küçük'ten Rauf Raif Denktaş'a uzanan şanlı ecdadımıza ve ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti’ne borçluyuz. Ne mutlu ki bu soylu mücadelenin her aşamasında kopmaz, ayrılmaz bir parçası olduğumuz yüce Türk ulusunun eşsiz destek ve yardımı her zaman bizimle olmuştur" dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nı hatırlatan Tatar, "Çağrımız üzerine, can ve mal güvenliğimiz ve istiklalimiz için 20 Temmuz sabahı Kıbrıs’a bir barış harekatı gerçekleştirilmemiş olsaydı bugün Kıbrıs, bir Yunan Adası'na dönecekti. Bugün üzerinde devlet kurduğumuz, özgür olarak yaşadığımız bir vatana sahipsek bu, Mücahit ve Mehmetçik sayesindedir. 15 Kasım 1983’te KKTC’nin ilanı, Rum tarafının bizim egemen eşitliğimizi kabul etmemesi, bizlerle yetki ve refah paylaşımını reddetmesi ve uluslararası camianın sadece Rum tarafının sesini duymasının bir sonucudur" diye konuştu.

Türkiye'den Kutlama Mesajları

KKTC'nin kuruluş yıl dönümü vesilesiyle birçok Türk siyasi kutlama mesajı yayımladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gibi birçok siyasi açıklama yaptı.

Mustafa Şentop "15 Kasım 1983 tarihi, Kıbrıs Türk halkının siyasi kaderinin en önemli dönüm noktasını teşkil etmiş, uzun yıllar süren şanlı bir mücadelenin bağımsız bir devlet kudretiyle vücut bulduğu gün olarak dünyaya ilan edilmiştir. Bu düşüncelerle, kendi kaderini tayin etme, istiklal ve istikbal mücadelesi uğrunda şehit ve gazi olan aziz kahramanlarımızı rahmet ve minnetle yad ediyor, şahsınızda Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin ve KKTC Cumhuriyet Meclisi'nin değerli üyelerinin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum" açıklamasını yaparken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "KKTC'nin 38. kuruluş yıldönümünü ve 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı ve bu uğurda mücadele veren tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyor; Cumhuriyet coşkusu yaşayan Kıbrıs Türk halkına sevgi ve selamlarımı iletiyorum" mesajını yayımladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümünü kutluyor, yavru vatanımızda bağımsızlık uğruna mücadele eden, başta kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olmak üzere tüm kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum" açıklamasını yaptı.

KKTC'nin 38. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlanıyor