Koalisyon Hükümeti Nedir? Millet İttifakı Koalisyonla Mı Yönetecek?

TAKİP ET

Koalisyon hükümeti nedir? Koalisyon hükümeti nasıl kurulur? Millet İttifakı Türkiye'yi koalisyonla mı yönetecek?

Millet İttifakı (CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA, Saadet Partisi, Demokrat Parti) oluşturan partiler 6 Mart 2023 tarihinde yaptıkları açıklamayla Cumhurbaşkanı Adaylarının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu ilan etti. Saadet Partisi Genel Merkezi'nde ittifakın ev sahibi ve en yaşlı üyesi olan Temel Karamollaoğlu tarafından yapılan açıklama sonrasında gözler Millet İttifakı'na çevrildi. 

Kılıçdaroğlu'nun seçimimi kazanması durumunda, ittifakın diğer genel başkanlarının Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması ve partilerin oy oranları kadar bakanlıkları paylaşmaları da, Millet İttifakı'nın mutabakat metninde açıklandı. Peki Koalisyon hükümeti nedir? Koalisyon hükümetiyle Türkiye nasıl yönetilir? Millet İttifakı koalisyonla mı yönetecek? Koalisyon nedir?

Koalisyon Nedir?

Koalisyon, iki veya daha fazla kişinin, devletlerin, hiziplerin, orduların, siyasi partilerin veya şirketlerin ortak hedefe ulaşmak için geçici bir süreliğine oluşturdukları gruptur. Yani koalisyon kelimesi, bir hedefe ulaşmak için bir araya gelmeyi ve müşterek hareket etmeyi ifade eder. Parlamenter sistemde birden fazla partinin bir araya gelerek oluşturdukları ittifakla, ülkeyi ortak olarak yönetmelerine de denir.

Koalisyon Hükümeti Nedir?

Birden fazla parti veya gruba bağı üyelerden oluşan karma hükümet modeline koalisyon hükümeti denir. Yasama meclislerinde bir tek parti çoğunluğu elde edemezse, en çok sandalyeye sahip olan parti başkanının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuraldır. Koalisyon hükümetleri genellikle, seçimlerde nispi temsil sistemini benimsemiş ülkelerde görülür.

Koalisyon Hükümeti İstikrarsız Mı?

koalisyonların farklı siyasi görüşler arasında uzlaşma sağladığı, istikrarsızlığın siyasi kaos olarak algılanmaması gerektiği, merkezci politikalarla iradesinin yansıtıldığı ve devlette devamlılığın sağlandığı savunulur. Dördüncü Fransız Cumhuriyeti gibi örneklerde çok sayıda koalisyonun siyasette kaotik bir ortam oluşturduğu görülür. Ancak İsveç, Hollanda ve İsviçre örneklerinde ise koalisyon hükümetleri uzun sürmüştür ve istikrar yakalamıştır.

Millet İttifakı Türkiye'yi Koalisyonla Mı Yönetecek?

Millet İttifakı seçimi kazanması halinde, kendisini oluşturan altı parti ile birlikte ülkeyi yönetecek, yani koalisyon hükümeti oluşturacak.

Koalisyon Hükümeti İstikrarsız Mı? Koalisyon Hükümeti Nedir? Millet İttifakı koalisyonla mı yönetecek? Koalisyon hükümetiyle Türkiye nasıl yönetilir? Millet İttifakı Türkiyeyi Koalisyonla Mı Yönetecek?