Kocaeli'deki 'Silo Patlaması': Bana Göre Toz Sıkışmasından Kaynaklanan Bir Patlama Değil

TAKİP ET

Ziraat mühendisi Burak Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Kocaeli'de gerçekleşene silo patlamasının toz sıkışmasından kaynaklanmamış olabileceğini gerekçeleri ile anlattı.

Kocaeli'nin Derince ilçesinde yer alan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'ne ait 13 buğday silosunda patlama meydana gelmiş ve patlamada yaralanan bir işçi hayatını kaybetmişti.

Kocaeli Derince Limanı Yakınında Patlama Meydana Geldi

Olayla ilgili açıklamarda bulunan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, patlamanın toz sıkışmasından kaynaklandığını ifade etmiş ve ilk kez bu kadar büyük bir patlamaya şahit olunduğunu aktarmıştı.

Kocaeli'de Yaşanan Silo Patlamasına İlişkin TMO Genel Müdürü Konuştu

Ziraat mühendisi Burak Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile gerekçelerini sunarak bu patlamanın 'toz sıkışmasından' kaynaklanmamış olabileceğini açıkladı. Özcan'ın, gerekçeleri ile yaptığı açıklama, akıllara TamgaTürk'ün 'Kocaeli Derince'deki Tahıl Ambarı Patlamasında Rus Sabotajı Şüphesi' başlıklı haberini getirdi.

Kocaeli Derince'deki Tahıl Ambarı Patlamasında Rus Sabotajı Şüphesi

Özcan'ın yaptığı açıklama şu şekilde: 

'Bu Patlama Bana Göre  Toz Sıkışmasından Kaynaklanan Bir Patlama Değil'

Ben Ziraat Mühendisiyim. Fotoğrafları yeni gördüm. Bu patlama bana göre  toz sıkışmasından kaynaklanan bir patlama değil gibi.  Bilgilerimi paylaşayım.  Benim bildiğim kadarı ile TMO Türkiye genelinde 2 çeşit silo kullanmaktadır.   Çelik ve Betonarme Silo.

 Derince deki TMO silosunun tipi  Betonarme Silo. Silolar genellikle silonun üst tarafından doldurulur.  Tahıl yüklemesini kuyu ve diğer silolardan elevatörler ve konveyörler sayesinde yaparlar.Toz sıkışması önlemek için silolarda havalandırma sistemleri toz tutucu ve toz çekiciler vardır. 

Derince deki silonun tahıl depolama alanı  fotoğraflardan anladığım kadarı ile zeminde değil +1. kattan başlıyor.1. Katın altında V koni şeklinde bir yapı var. V yapı zeminle temas etmiyor. Bu tasarım silonun depreme karşı dayanaklığını arttırıyorken bakım kolaylığı, arıza çıktığında bölgeye kolay ulaşım ve siloyu boşaltma kolaylığı sağlıyor. 

Aşağıdaki fotoğrafta  silonun bakım ulaşım kapısını görmektesiniz.  Patlamanın dıştan değil içten olduğunu görmektesiniz.  Demirler dışarı doğru bükülmüş ve hepsi aynı hizada. Siloların içine tahıl beslemesi kuyulardan ve silolardan yapılır. Bu iş silonun üst kısmından olur.  Tahıl tozu soluduğumuz havadan ağırdır. Bu yüzden zemine doğru birikme eğilimindedir.  Ancak silonun  dışarısında  toz birikmesi silonun yüksekliğinden dolayı  bir birikme olmadan dağılabilir.

Silo içinde tahıl tozu uzaklaştırılamamışsa bu toz silo içinde depolanmaya başlayan tahılın üzerinde birikmeye başlar. Kırmızı ile gösterdim. Sarı ile gösterdiğim ise patlamanın nerede etkili olabileceği bölgeler.  

Bu genel bilgileri verdikten sonra gelelim kafama takılan yerlere.TMO Genel Müdürünün yaptığı açıklamalardan göre 13 Silo zarar görmüş. Havalandırma fanlarının, toz toplayıcıların çalışır olduğunu, merkezi kumanda sisteminin faal olduğunu biliyoruz.

Havalandırma fanları, toz çekiciler, toz toplayıcılar çalışır vaziyette ise sadece bakım kapısı açık olan  13 Silonun iç kısmında bu toz nasıl birikiyor?

Silolar doldurulur yada boşaltırken bu işlem tek silo üzerinden yapılır. Aynı anda 3-4 silo doldurulmaz yada boşaltılmaz.

 Bu durum böyle iken 13 silonun  alt kısmında aynı seviyede hasar görmesini sağlayacak  tozun birikmesini ben çözemiyorum. Sanki patlayıcılar silo bakım kapısından girilip gerekli yere yerleştirmiş bir izlenim veriyor.

Tahıl Siloları patlamalarına örnekler 
 13 Ağustos 2014'te Coshocton, Ohio'daki patlama.

22 Aralık 1977 Greater New Orleans tahıl asansörü patlaması

Bu tarihe kadar hiçbir tahıl silosu patlamasında patlama zeminde aynı şekilde 13 Siloyu etkileyecek tarzda olmadı.

Bu şekilde patlamadan etkilenmiş 13 silo var. Bana tuhaf gelen kısım bu görüntüler işte.

 

 

1)Ben Ziraat Mühendisiyim. Fotoğrafları yeni gördüm. Bu patlama bana göre toz sıkışmasından kaynaklanan bir patlama değil gibi. Bilgilerimi paylaşayım. Benim bildiğim kadarı ile TMO Türkiye genelinde 2 çeşit silo kullanmaktadır. Çelik ve Betonarme Silo pic.twitter.com/mOBBPKauv0

kocaeli silo patlaması Derince rus sabotajı tmo buğday