Kocaeli Derince'deki Tahıl Ambarı Patlamasında Rus Sabotajı Şüphesi

TAKİP ET

İşgalci Rusya, tahıl anlaşmasından çekildikten sonra çeşitli limanlardaki tahıl depolarına sabotaj düzenledi.

Dün 14.40 sıralarında Kocaeli'de Derince Limanı yakınlarındaki bir tahıl ambarında patlama meydana geldi.

Ambarda buğday, arpa, baklagiller, nohut ve mercimeğin, kıtlık ve savaşın etkisini azaltmak için stoklandığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Derince'deki silosunda meydana gelen patlama ile ilgili olarak sosyal medyada yer alan, "8 milyon ton stok yok oldu" iddiasına ilişkin olarak ise "TMO Derince Liman Silosunun toplam kapasitesi 95 bin tondur. Patlamanın meydana geldiği siloda, halihazırda 75 bin ton stok bulunmaktaydı. İlk incelemelere göre, bu stokun yaklaşık yüzde 20’si zarar görmüştür. Dolayısıyla, "8 milyon ton stok yok oldu" iddiası doğru değildir."  açıklamasında bulundu.

Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'ndan yola çıkan mısır yüklü Türk bandıralı "Polarnet" isimli gemi, tahıl anlaşmasının geçen yıl 22 Temmuz'da tahıl anlaşmasının imzalanmasından sonra 8 Ağustos'ta Derince Limanı'na gelmişti.

Öte yandan patlama sonrasında akıllara Rus sabotajı şüphesi geldi. 17 Temmuz'da tahıl anlaşmasından çekilen işgalci Rusya, geçen haftalarda Ukrayna'nın tahıl depolarını hedef almaya başlamıştı. 

Rusya'nın Tahıl Anlaşmasından Çekilmesi

Son olarak geçen hafta Çarşamba sabahı işgalci Rusya, Romanya'ya yakın bir mesafede olan Tuna Nehri üzerindeki İzmail'de Ukrayna'nın tahıl limanlarına saldırdı.

Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis sosyal medya hesabından saldırıların "kabul edilemez" olduğunu söyleyerek Rusya'nın savaş suçu işlediğini belirtti. 

İşgalci Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinden sonra AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell "Bu iyi bilinen ve doğrulanabilir gerçeklere rağmen Rusya, gıdayı bir silah olarak kullanarak ve küresel gıda arzını tehlikeye atarak tahıl anlaşmasından çekilmeye karar verdi. Girişimden çekildikten saatler sonra Rusya, Ukrayna'nın tahıl depolama tesislerini ve liman altyapısını da günlük hedefli saldırılarla sadece Karadeniz'de değil, Tuna Nehri'nde de yok etmeye başladı. Ani bir tepki olarak toptan buğday ve mısır fiyatları, Rusya'nın saldırı savaşının başlamasından bu yana en büyük artışını gördü. Artan gıda fiyatlarındaki oynaklık, Rusya küresel gıda arzını kasıtlı olarak baskı altına aldığı sürece muhtemelen devam edecek, bu da küresel yaşam maliyeti krizini ve en şiddetli olarak ithalata bağımlı ülkelerdeki gıda güvensizliği yaşayan insanlar için ağırlaştırıyor. Bu kabul edilemez ve kararlılıkla kınanmalıdır." ifadelerini kullandı. 

TMO Genel Müdürü: İncelemelerden Sonra Belli Olacak

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ise sabotaj ihtimalinin zayıf da olsa değerlendirildiğini belirterek, "Orası liman sahası ve içeriye güvenlik testinden geçmeyen hiç kimse giremez. Kamu görevlisi de olsa çalışan da olsa orada bir iş sahibi de olsa içeri giremez. Bütün ihtimaller tabii ki değerlendirilecektir.  Şundan kaynaklı diyebileceğimiz bir tespit söz konusu değil, inceleme yapılacak. İçeriden de bir suiistimal veya sabotaj var mı göz ardı etmeden değerlendirmesi yapılacak. Ama var mıdır yok mudur bu incelemelerden sonra belli olacak"  ifadelerini kullandı. 

Derince derince limanı tahıl ambarı patlama rus sabotajı ahmet güldal tahıl anlaşması