Kolesterol Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

TAKİP ET

Kolesterol insanların kanında bulunan ve en başta karaciğer olmak üzere tüm hücreler tarafından doğal olarak üretilen yağ türüdür.

Kolesterol insanların kanında bulunan ve en başta karaciğer olmak üzere tüm hücreler tarafından doğal olarak üretilen yağ türüdür. İnsan vücudunun sağlıklı hücreler oluşturması açısından hücre zararlına ek olarak bazı hormonlarla D vitamininin oluşturulmasında bir miktar kolesterole ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak kolesterol suda çözünmediği için kana tek başına geçememektedir. Bu yüzden de tek başına vücuda dağıtılamamaktadır. Kolesterolün taşınmasına yardımcı olmak amacıyla karaciğer tarafından lipoproteinler üretmektedir. İnsan vücudunda bulunan kolesterol taşıyan lipoproteinler düşük ve yüksek yoğunluklu olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Kolesterol ne işe yarar? diyenler için bu belirtilenler söylenmektedir. 

LDL kan dolaşımı içindeki kolesterolün taşınması gerçekleştirilirken HDL karaciğer ve dokular içinde kolesterolün taşınmasını sağlamaktadır. Kolesterol değeri kanda yüksek seviyede bulunduğu zaman hem damarlarda sertleşmeye hem de kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine neden olmaktadır. Bu birikintilere kolesterol plakları olarak da bilinmektedir. Zaman içinde büyümekte olan bu birikintiler damarlardan yeterli miktarda kan akmasını zorlaştırarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Yüksek kolesterol kalıtsal sebeplerden dolayı ortaya çıkmakta ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. 

Yaygın olarak önlenebilir ve tedavi edilebilir sağlık sorunları ortaya çıkarak sağlıksız yaşam tarzına neden olur. Sağlıklı bir diyet sürdürmek ve düzenli egzersiz yapmak kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu da yüksek kolesterol zararlı mı? sorusunun yanıtını ortaya çıkarmaktadır. Bu durumda sağlıklı beslenmek ve kolesterol değerine dikkat etmek son derece önemlidir. 

Kolesterol iki şekilde elde edilmektedir. Besin yolu ile alınımı ve karaciğerden üretimi olarak ikiye ayrılmaktadır. Beslenmemizde yer almakta olan özellikle de et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdaların tüketilmesiyle vücuda alınmaktadır. Bir diğer kolesterolü olan karaciğer de aslında kolesterolü ortadan kaldırmaktadır. Kolesterol hangi besinlerde bulunur? Sorusu için bu gıdaları söylemek mümkündür. 

Kolesterol Değeri Kaç Olmalı?

Vücudun normal fonksiyonlarının korunması, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin azaltılması için kolesterol düzeyinin normal seviyede olması gerekmektedir. Kolesterol ne işe yarar? diyenler için de vücudun dengesi ve sağlıklı kalması için gereklidir diyebiliriz. Sağlıklı olarak nitelendirilecek bir birey için kanda yer alan LDL düzeyi 130 mg altında total kolesterol ise 200 mg altında, trigliserid düzeyi 150 mg altında ve HDL düzeyi kadınlarda 40 mg, erkeklerde 50 mg altında olmalıdır. 

Yapılmakta olan kan testleri sonucunda trigliserid düzeyinin belirtilenin dışında olması halinde bu durum tespit edilerek kişiye uygun şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden kolesterolün ne durumda olduğu ve ne gibi önlemlerin alınması gerektiği konusunda ilk olarak test yaptırmak ve değerlere baktırmak önemlidir. Ayrıca yüksek olan değerlerde hem doktor kontrolü hem de beslenme gibi durumlar sağlık açısından son derece önemli görülmektedir. Kolesterol değeri kaç olmalı? sorusu da sağlık için son derece önemli ve kesinlikle değerlerin tespit edilmesi gerekmektedir. 

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Yüksek olan kolesterol vücutta yol açtığı bazı hastalıklar ve sorunlar nedeniyle tehlike oluşturmaktadır. Kolesterol belirtileri içinde göğüs ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, ayak ve bacaklarda uyuşma ve ağrı, baş dönmesi, yaraların iyileşmesi, ciltteki solgun görünüm, deri altındaki biriken yağ, ciltte lekelenmeler gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. 

Çoğu yüksek kolesterol vakalarında sessiz bir seyir hali olduğu için bunu fark etmek kolay olmayabilir. Bu nedenle rutin şekilde kolesterol seviyelerinin yapılmasında fayda vardır. Kolesterol ne işe yarar? sorusu ve bunun fazlasının olması durumunda kesinlikle önlem alınmalıdır. 

kolesterol kolesterol ne işe yarar kolesterol hangi besinlerde bulunur