Kolombiya Vizesi Nasıl Alınır? Kolombiya Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Kolombiya, 32 departman ve ayrıca en büyük şehri olan Bogota Başkent Bölgesine ayrılmıştır. Nüfusu 50 milyondan fazla olan Kolombiya, dil anlamında dünyanın en çeşitli dillerini konuşan ülkeler arasında yer alır.

Kolombiya vizesi alarak resmi ismi Kolombiya Cumhuriyeti olan ülkeye kolaylıkla giriş yapmanız söz konusudur.

Güney Amerika bölgesinde bulunan ve Kuzey Amerika’da adaları olan bir ülkedir. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru, batıda ise Büyük Okyanus yer almaktadır. Yüz ölçümüne göre ise Güney Amerika’nın 4.en büyük ve dünyanın ise 26.en geniş ülkesidir.

Kolombiya, 32 departman ve ayrıca en büyük şehri olan Bogota Başkent Bölgesine ayrılmıştır. Nüfusu 50 milyondan fazla olan Kolombiya, dil anlamında dünyanın en çeşitli dillerini konuşan ülkeler arasında yer alır. İspanyolca konuşulan ülkeler arasında ise Meksika’dan sonra en kalabalık 2. ülkedir.

Yerli uygarlıklar, Avrupalı yerleşimciler ve Afrikalı köleler ile Avrupa ve Orta Doğu’dan gelen göçmenler, ülkenin zengin kültürel mirasını meydana getirmiştir. Ülkenin nüfus merkezleri ise And Dağları ve Karayip Kıyısı etrafında toplanmıştır.

Günümüzdeki Kolombiya toprakları üzerinde insan yaşamına dair en eski kalıntılar ise M.Ö. 12.000’e ait bulunmuştur. Çipça, Quimbaya ve Tairona gibi yerli kültürler bölge içerisindeki en eski uygarlıklar olarak bilinmektedir. İspanyollar 1499 yılında La Guajira’ya ayak basıp sömürgeleştirmeyi başlatmışlardır. 16. yüzyıla kadar bölgedeki farklı kısımlar sömürgeleştirilmiştir. Santafe de Bogota başkentine sahip olan Yeni Granada Krallığı kurulmuştur. 1810 yılında Yeni Granada Birleşik İlleri ismi ise İspanyol İmparatorluğundan bağımsızlık ilan edilmiştir. Kolombiya’da önceki zamanlarda Granada Konfederasyonu ve Kolombiya Birleşik Devletleri gibi çeşitli federal yönetimler var olarak yönetimde rol oynadılar. Fakat bu yönetimler uzun süreli değildi. 1886 yılında ise Kolombiya Cumhuriyeti kurulmuştur. Panama'nın 1903 yılında ayrılması ile ise Kolombiya, bugünkü sınırlarını oluşturmuştur. 1960 yılında ülkenin birtakım bölgelerinde küçük yoğunlukta silahlı çatışmalar ve politik şiddet arttı. Artış gösteren ve zirveye ulaşan bu çatışma ve şiddet 90’lı yıllara kadar devam etmiştir. 2005 yılından itibaren güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğü sağlanarak bu konular hakkında büyük ilerlemeler yaşandı. Ayrıca eşi benzeri görüşmeyen bir ekonomik büyüme dönemi yaşandı.

Kolombiya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kolombiya vize başvurusu için şu adımları izlemeniz yeterli olacaktır:

Vize başvurusunda bulunmadan önce ilk olarak hangi amaç ile seyahat etmek istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Bu adım, hangi vizeye ihtiyacınız olduğunu gösterecektir.

Vize için uygunluk kontrolünü, resmi Dışişleri Bakanlığı internet sayfası üzerinde almanız söz konusudur. Başvuru sürecini bu sayfa üzerinden doldurabilirsiniz.

Kolombiya vizesine başvuru yapmak için 2 yöntem mevcuttur. Bunlar online üzerinden ya da bizzat müracaat ederek gerçekleştirebileceğiniz yöntemlerdir. Vize için Kolombiya Konsolosluğu ya da Kolombiya Büyükelçiliğe gidebilirsiniz. Online bir şekilde başvuruda bulunmak isterseniz, mail yöntemi ile tarafınıza gönderilen bir elektronik vize alacaksınız. Kolombiya’ya giriş yapmadan önce bu elektronik vizenin çıktısını almanız gerekmektedir.

Düzenlenen elektronik vizeler, 90 güne kadar geçerli olmaktadır. Kolombiya’da bu süreden daha uzun kalmanız gerekli ise Kolombiya Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğine bizzat müracaat ederek başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Kolombiya'yı ziyaret edecek olan Türk vatandaşları, Türkiye ve Kolombiya devletleri arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmaları ile Kolombiya vize işlemlerinden muaftır ve vize talep edilmemektedir. 180 gün içerisinde 90 gün ikamet izni varken, Türk vatandaşları Kolombiya’ya her giriş yaptıklarında yalnızca 30 gün ikamet edebilirler. Söz konusu olan Kolombiya ziyareti Kolombiya’da bir tur, Kolombiya gezileri ve Kolombiya’da bulunan herhangi bir kişiyi ziyaret etmeden Kolombiya ziyareti yapacak Türk vatandaşlarının Kolombiya ziyareti vizesi için davet mektubu, Kolombiya vize başvuru formu, Kolombiya vize ücreti, talep edilen ve gerek duyulan belgeler, otel rezervasyonları ve Kolombiya gidiş - dönüş uçak biletleri gibi belgelerinin olmasına gerek duyulmaz.  

Kolombiya Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Kolombiya vize başvuru formu, Kolombiya vizesi almak isteyen kişilerden talep edilen evraklar arasında yer almaktadır. Kolombiya vizesi başvuru formu şu şekildedir:

kolombiyakonsoloslugu.com/vize-basvuru-formu/

Kolombiya Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Kolombiya vize türleri aşağıdaki gibidir:

Kolombiya Vizesi: Türkiye ve Kolombiya arasında imzalanan anlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus, Hususi ve Hizmet Pasaport Hamilleri Kolombiya ülkesine gerçekleştirecekleri seyahatler için 90 gün vizeden muaf tutulmaktadırlar. Yani Kolombiya vizesi almalarına gerek duyulmaz. Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hususi (Yeşil) pasaport ve Hizmet pasaport sahipleri Kolombiya çalışma vizesi, Kolombiya öğrenci vizesi ve Kolombiya aile birleşimi vizesi alacak kişilerin Kolombiya Konsolosluğuna bizzat müracaat etmeleri zorunludur. 

Kolombiya Turist Vizesi: Türkiye ve Kolombiya arasında gerçekleştirilen anlaşma ile turistik seyahatlerde belli bir süre için vize talep edilmemektedir. Bir Türk vatandaşı, 6 ay içerisinde Kolombiya’da 90 gün kalma hakkına sahiptir. 90 günlük süre ise tek seferde kalma hakkına sahip olan Türk vatandaşları, bu 90 gün tamamlandıktan sonra ülkeden çıkış yapmaları gerekir. 

Kolombiya Ticari Vize: Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus pasaport, Hususi pasaport ve Hizmet pasaport sahibi olan kişiler, ticari amaç ile yapacakları seyahatlerden 90 günü aşmamak şartı ile vizeden muaftırlar. Bu 90 günlük süre tamamlandıktan sonra kişinin ülkeden ayrılması gerekmektedir.

Kolombiya Fuar Vizesi: Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus pasaport, Hususi pasaport ve Hizmet pasaport sahibi olan kişiler, fuara katılmak için Kolombiya’ya gerçekleştirecekleri seyahatlerden 90 günü aşmamak şartı ile vizeden muaf tutulurlar.

Kolombiya Çalışma Vizesi: Kolombiya’da çalışmak için çalışma vizesi almanız zorunludur. Çalışma izni alabilmek için ise Kolombiya Çalışma Bakanlığına başvuruda bulunmanız gerekmektedir. İzin alabilmek için ise birçok belge, Kolombiya Çalışma Bakanlığı tarafından talep edilmektedir. Onaylanan izinler 6 ay ya da 1 senelik süreler halinde verilir. Eğer ki çok büyük bir yatırım gerçekleştirmeniz söz konusu ise istisnai durumlar için 2 yıllık çalışma izni verilebilir. Çalışma izni alan kişiler, izinde belirtiler iş yerleri haricinde bir yerde çalışamazlar.

Kolombiya Eğitim Vizesi: Kolombiya’da yer alan herhangi bir üniversitesinden kabul alan her öğrenci, eğitim ya da vize danışmanlığı gerçekleştiren firmalardan yardım alarak talep edilen bütün evrakları hazırlayarak konsolosluğa sunmalıdırlar. Öğrencilerden talep edilen evrakları öğrenmek ve detaylı bilgi alabilmek için Kolombiya Konsolosluğuna bizzat müracaat edilmesi gerekmektedir.

Kolombiya Aile Birleşimi Vizesi: Bir Kolombiya vatandaşı ile evli iseniz ya da orada oturum izni olan eşinizden dolayı vize almak için başvurmanız gereken vize türü budur. Aile birleşimi vizesi almak isteyen kişiler, bu konu hakkında detaylı bilgi almak ve gerekli olan tüm evrakları öğrenmek için Kolombiya Konsolosluğuna bizzat müracaat etmeleri gerekir. 
 

Kolombiya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kolombiya vize evrakları aşağıdaki gibidir:

Kolombiya'ya giderken yanınıza geçerli bir pasaport almanız gerekmektedir. Ayrıca pasaportunuzun ön ve arka sayfasının fotokopisini almalısınız. Bütün ayrıntıların fotokopi üzerinde çıktığına emin olmalısınız.

Pasaportunuzdan bir önceki Kolombiya vizesinin pullarının bir kopyasını almanız gerekir.

Banka hesabınızın minimum 3 aylık hesap hareketlerinin dekontunu sunmanız gerekmektedir.

Kolombiya'ya gidiş ve dönüş uçak bileti rezervasyonunuzu kanıtlayan belge de sunmanız gerekir.

Kolombiya Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Kolombiya vize ücreti 82 USD olarak belirlenmiştir. Elektronik vizenizin onaylanmasının ardından E – posta adresinize, vizeniz iletilecektir. Vize için yetkilendirildikten sonra vize ücretini ise 15 günlük süre içerisinde ödemeniz gerekmektedir. Bu vize ücretini ödemek için ise online portal üzerinde gerçekleştirmeniz söz konusudur. Aynı zamanda Kolombiya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezleri üzerinden de bu ödemeyi iletebilirsiniz. Ücreti, Bogota vize ofisinde ödemeniz de söz konusu olabilir. Daha detaylı bilgiler öğrenmek için ise Kolombiya Konsolosluğu ile iletişime geçebilirsiniz.

Kolombiya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kolombiya vizesine başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Bu noktalar şu şekildedir:

Kolombiya'daki sarı humma risk bölgesine seyahat eden ya da sarı humma riski bulunan bir ülkeden Kolombiya’ya seyahat için gelen kişiler, Kolombiya’ya girişlerde en az 10 gün öncesinde sarı humma aşısı uygulamasını olduğunu kanıtlar nitelikte sarı humma sertifikası sunması gerekmektedir.

Kolombiya, Türk vatandaşlarından vize talep etmemektedir. Buna ek olarak vize olmadan Kolombiya’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarının yanında pasaport ve kimlik kartlarının olması temel bir kuraldır. Bu kurala dikkat ederek uymanız zorunludur. Böylece seyahatiniz problemsiz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilecektir.

Kolombiya, vizesiz seyahat edilebilen bir ülke olduğu için Türk vatandaşlarının seyahat etmeden önce vize başvurusu yapmalarına gerek yoktur. Türk vatandaşları, 90 gün Kolombiya’da kalabilmektedir. Bu zaman dilimi içerisinde ise yalnızca turistik olarak bilinen gezilere katılmaları önemlidir.

Diplomatik pasaport, hizmet pasaportu, hususi pasaport ve umuma mahsus pasaportlar, 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerde vizeden muaf tutulur.

Kolombiya'da güvenlik şartlarında göreceli gelişme sağlanmayı başarmışlardır. Bununla beraber Kolombiya hırsızlık ve cinayet gibi çeşitli suçlarda dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında yer almaya devam eder. Ülkeye seyahat edecek kişilerin güvenlikleri için oldukça dikkat etmeleri, güvenli olmayan bölgeleri ziyaret etmemeleri, güvenlik kurallarına uymaları, eğlence yerlerinde riskli bir durum olması ihtimaline karşı dikkatli olmaları ve özellikle de gece taksiye binmekten kaçınmaları tavsiye edilmektedir. Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Bogota’ya bir hafta içerisinde 4 gün doğrudan sefer düzenlemektedir. Tüm bunları dikkate alarak seyahat etmeniz oldukça önemlidir.  

Kolombiya Vizesi Neden Reddedilir?

Kolombiya vize ret nedenleri şu şekildedir:

Kolombiya Konsolosluğunun, kişinin kendi ülkesine geri döneceğine yönelik yeterince kanıt sunmayarak ikna olmaması durumlarında,

Kolombiya'ya seyahat sırasında konaklama ya da ulaşım garantilerinin sağlanmaması,

Sosyal güvencenin olup olmaması durumu ve çalışma durumunun karara olumsuz etki göstermesi,

Kolombiya’ya seyahat edecek olan kişinin sabit bir gelire sahip olmaması ya da sabit bir gelire sahip olduğunu kanıtlayamaması durumunda,

Kişinin güncel banka hesap hareketlerini sunmaması,

Önceki zamanlarda yapılan seyahatlerde kişinin olumsuz olaylar ile karşı karşıya kalması,

Kolombiya Konsolosluğu tarafından talep edilen evrakların teslim edilmemesi, eksik evrak teslim edilmesi ya da hatalı bir belge sunulması durumlarında,

Kolombiya'ya seyahat edecek olan kişinin daha öncesinde yurt dışına giden ve doğru olmayan yollar ile dönmeyen akrabalarının olduğunun tespit edilmesi durumlarında,

Başvuru sahibinin pasaportunda engellenen ülkelerin varlığının tespit edilmesi,

Geçmiş zamanlarda vizesinin reddedilmesi,

Seyahat edecek olan kişinin, Kolombiya vatandaşları için tehlike arz etmesi düşünüldüğü zaman da Kolombiya vizesi reddedilebilir. 

Kolombiya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Kolombiya vizesi onay süresi 5 – 7 gün arasındadır. Ancak bu süre çalışma, eğitim ya da aile birleşimi vizeleri için geçerlidir. Bir Türk vatandaşı, 6 aylık süre içerisinde Kolombiya ülkesinde vizesiz bir şekilde 90 gün kalma hakkına sahiptir. 90 günlük süre içerisinde tek seferde kalma hakkına sahiptirler. Bu 90 gün tamamlandıktan sonra ülkeden çıkış yapılması zorunludur.
 

Kolombiya kolombiye vizesi kolombiya vizesi nasıl alınır kolombiyaya nasıl gidilir kolombiya vize ücreti ne kadar