Kolombiya'da Kokaini Yasallaştırma Girişimi

TAKİP ET

Kolombiya'da kokain üretiminin yasallaştırılmasını savunan bir grup senatörün hazırladığı yasa teklifi Kongre'de tartışılıyor.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da kokain üretiminin yasallaştırılmasını savunan bir grup senatörün hazırladığı yasa teklifi Kongre'de tartışılıyor. Teklifin önde gelen isimlerinden olan Senatör Ivan Marulanda, kokainin ana maddesi olan koka bitkisinin üretiminin kamulaştırılmasından yana.

Yasa teklifi, kokainin ağrı kesici olarak kullanılmasına izin verilerek yasal bir sektör oluşturulmasını, kanun dışı koka tarlaları işleyen çiftçilerin karanlıktan kurtulmasını içeriyor.

VICE dergisine konuşan Marulanda, koka tarlalarındaki mahsulü imha etmenin maliyetinin yılda 1 milyar dolara mal olurken, piyasa değerinde satın almanın ise 680 milyon dolar tutacağından daha karlı bir yaptırım olduğunu ifade etti. Ülkede yaklaşık 200 bin ailenin yasa dışı yollardan koka bitkisi yetiştirdiğini vurgulayan senatör, bu ailelerin yasal çerçevede çalışmadığından sürekli yer değiştirip, yeni koka ağaçları dikmek için farklı bölgelerdeki ormanlık alanlara zarar verdiğini belirtti. Kolombiyada'da yılda 300 bin hektar ormanlık alanın yok olduğunu belirten Marulanda, koka yetiştiricilerin bu zararın yüzde 25'inden sorumlu olduğunu savundu.

Senatöre, toplanan koka yaprakları ile devletin ne yapmayı planladığı da soruldu. Marulanda, "Ham madde özellikle yerlilere ait un, gıda ve çay üreten firmalara dağıtılabilir. Koka yasak olduğundan ve üretimi cezalandırıldığından yöresel ürün sektörü büyüme fırsatı yakalayamadı" şeklinde konuştu.

kolombiya kokain yasal kongre senatör