Komünist Kürtler Tarafından Gerçekleştirilen 14 Temmuz Kerkük Türkmen Katliamının Üzerinden 62 Yıl Geçti

TAKİP ET

14 Temmuz 1959'da cumhuriyetin ilanının 1. yıl dönümü vesilesiyle yapılan etkinliğe katılan yüzlerce sivil Türkmen, Komünist Parti'nin Kürt üyeleri tarafından vahşice katledildi.

Irak Türkmen Cephesi'nin eski Kerkük İl Başkanı Kasım Kazancı katliam hakkında "Bu katliamı çoğunluğu Kürt asıllı dönemin Komünist Partilileri gerçekleştirdi. Katliamın amacı milliyetçi Türkmenleri yok ederek kentte hakimiyet kurmaktı. Katliamı yapanlar, petrol zengini Kerkük'te hakimiyet kurarak bir Kürt devletinin kurulmasına önayak olmak istiyorlardı" dedi.

62 yıl önce gerçekleşen vahşet olaylarında İhsan Hayrullah, Ata Hayrullah, Selahattin Avcı ve Muhammet Avcı gibi Kerkük'ün önde gelen birçok ismi dahil tamamı sivil yüzlerce Türkmen, Komünist Parti üyesi Kürtler tarafından vahşice katledildi, Kerkük'ün eşrafından bu isimler araçlara bağlanarak şehrin caddelerinde sürüklendi. "Türkçülük" ile suçlanan Kerkük Türkmenleri 14 Temmuz günü toplanarak kurşuna dizildi.

Katliam sonrasında uluslararası kamu oyunun tepkisini çekmek istemeyen Irak makamları soruşturma başlatsa da bu soruşturma sonunda canilerin birçoğu hiçbir şekilde cezalandırılmadı.

Katliamın canlı tanıklarından Kubat Muhtar evlerinin o gün silahlı kişiler tarafından basılarak kendilerine otomatik tüfeklerle ateş açıldığını belirterek "Caniler, açtıkları ateş sonucu Cihat ve Nihat isimli iki ağabeyim ve Emel (13) adlı kız kardeşimi gözümüzün önünde öldürdü" derken, o gün ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle yaralıların ancak bir gün sonra hastaneye kaldırıldığını kaydederek "Ağır yaralanan ablamla birlikte bir gün sonra komşuların yardımıyla hastaneye kaldırıldık. Orada yaralıların tamamı Türkmenlerden oluşuyordu" ifadelerini kullandı.

 

Komünist Kürtler Tarafından Gerçekleştirilen 14 Temmuz Kerkük Türkmen Katliamının Üzerinden 62 Yıl Geçti