Kongo'da Yanardağ Patladı!

TAKİP ET

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda bulunan Goma şehrinin yakınlarındaki Nyiragongo Yanardağı patladı. Onlarca kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi de evsiz kaldı.

Euronews'in haberine göre Birlemiş Milletler (BM) Mülteci Ajansı, patlamanın ardından yaşamını yitirenlerin sayısının 32'ye yükseldiğini açıkladı. Ajansın açıklamasında, ölenlerden 7'sinin lavlardan 5'inin de gaz zehirlenmesinden dolayı can kaybına uğradığı bildirildi. Bu kişilerin, aslında kayıp yakınlarının kalıntılarına ulaşmaya çalışırken can verdiği belirtilirken ölü ve yaralı sayısının artmasının da muhtemel olduğu belirtildi.

Goma Volkanik Gözlemevi Direktörü Celestin Kasereka Mahinda, yaşamını yitiren 7 kişinin, volkan patlamasının yaşandığı bölgeden geçtikleri sırada zehirli gaza maruz kaldıklarını dile getirdi.

Afrika'nın ve dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Nyiragongo, cumartesi gecesi şiddetli şekilde patlamış ve 2 milyon nüfuslu kentten binlerce kişinin kaçmasına sebep olmuştu. Kent sakinleri ilk patlamanın üzerinden üç gün geçmesine rağmen yaşanan artçılar yüzünden şehrin eteklerine kadar ulaşan lavların sıçradığını, sarsıntıların her 10-15 dakikada bir bölgeyi salladığını aktarıyor.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Goma'daki iki farklı yerde, yüzlerce metre uzunluğunda ve birkaç santimetre genişliğinde çatlakların oluştuğu; bunlardan birinin kent merkezindeki hastanenin civarında, diğerinin de havaalanı yolu üzerinde meydana geldiği görülüyor.

Yanardağ patlamasının ardından yetkililer, halkı tahliye etmeye başlasa da bölge halkı ilgisizlikten şikayet ediyor. Resmî sayılara göre 500, insanî yardım kuruluşlarına göre ise en az 2 bin 500 konut yıkıldı, bazı evler küle döndü. Böylece binlerce kişi evsiz kaldı.

BM Çocuklara Yardım Fonundan (UNICEF) yapılan açıklamaya göre yanardağın faaliyete geçmesi sebebiyle 25 binden fazla kişi göç etmek zorunda kaldı. Patlama yüzünden en az 5 bin kişi komşu ülke Ruanda'ya sığındı.

Endişeli bir Goma sakini, "Ne yapacağımızı bilmiyoruz, bir ikilemin içerisindeyiz. Yetkililerden herhangi bir ses yok" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Bu arada polis, üç katlı bir binanın artçı patlamalar sebebiyle kısmen çöktüğünü ve en az yedi kişinin ciddî şekilde yaralandığını duyurdu.

Yetkililer, yanardağ patlamasının ardından bin 800 metre yükseklikten erimiş iki kaya ırmağının aktığını bildirdi. Irmaklardan biri Goma'ya yönelirken diğeri ise şehrin hemen dışındaki bir noktada durdu.

Patlama orta şiddetteki depremleri tetiklerken bölge halkı, aşırı sıcak havaya rağmen dışarıda kalıyor. Ayrıca bölge halkının içme suyu sıkıntısı yaşadığı da bildiriliyor.

Kongo Nyiragongo Yanardağ patlama volkan patlaması Kongo Demokratik Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler BM BM Mülteci Ajansı Goma şehri UNICEF BM Çocuklara Yardım Fonu Ruanda