Kore Gazisi Atasoy'un Gecekondusu Yıkılmak İsteniyor
92 yaşındaki Kore Gazisi Sıhhiye Onbaşı Veli Atasoy'un gecekondusu yıkılmak isteniyor.
Kore Savaşı'na katılan Türk birlikleri bünyesinde 244 Türk ve Amerikalı askeri kurtaran ve ABD tarafından "üstün hizmet madalyası" ile ödüllendirilen Sıhhiye Onbaşı Veli Atasoy'un (92) gecekondusu kentsel dönüşüm gerekçesiyle yıkılmak isteniyor.
Atasoy, Birleşmiş Milletler gücü olarak giden Türk birlikleri bünyesinde görev yaptığı dönemde esir düştü. Çin ve desteklediği Kuzey Kore güçlerinin esir kamplarında yaşanan açlık, soğuk, bulaşıcı hastalıklar, bit salgını, işkence gibi birçok nedenle ABD'li esirlerin yüzde 38'i, İngiliz esirlerin yüzde 15'i yaşamını yitirdi.
Bununla birlikte Sıhhiye Onbaşı Veli Atasoy'un bulunduğu esir kampında uyguladığı karantina sistemi, yaptığı ameliyatlar ve tedaviler, uyguladığı diyetler ve bitten arındırmalarla birlikte kampta bulunan 244 askerin hepsi hayatta kaldı.
Veli Atasoy üstün hizmetleri ile 244 Türk ve Amerikalı Birleşmiş Milletler askerinin hayatını kurtararak ABD tarafından "üstün hizmet madalyası"na layık görüldü.
Atasoy'a Tahliye Tebligatı Gönderildi
Kore'de bunca hizmette bulunan Gazi Veli Atasoy, Ankara'nın Mamak ilçesi Şirintepe Mahallesi'nde harp sonrasında bizzat yaptığı ve eşiyle birlikte yaşamakta olduğu tek katlı gecekondunun yıkılmasını istemiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü 4 bin 500 konutluk "Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" kapsamında Atasoy'un evinin yıkımına karar verildi.
Bu kapsamda Atasoy'a 22 Ekim'de evini 15 gün için boşaltması için tebligat yollandı. Evinden ayrılmak istemediğini söyleyen Veli Atasoy, "1950 senesinde Kore'ye gittim, Kore Savaşı'na katıldım. 3 sene esir kaldım. Türkiye'ye dönünce köyüme geldim. Köyümde beni besleyecek arazi yok, iş yok, güç yok. Hamal olarak çalıştım. 5 çocuğu büyüttüm. Üniversiteden mezun oldular. O dönemde muhtara para yatırdım, burası bomboş dağın başıydı. Kendi imkanlarımla ev yaptım. Kimseden bir yardım almadım. 61 yıldır bu evde yaşıyoruz. Buradan ölüm bile çıkmasın. Bu evi kurdum kimseden yardım almadım. Ölünceye kadar evimde kalmak istiyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti'ne şeref madalyası getirdim. Bana tapulu bir ev verirlerse çıkarım. Yoksa kesinlikle buradan bir yere gitmem" dedi.
Atasoy'un Savaş Öyküsü Kitap Oldu: 'Ben Türk'
Velii Atasoy'un savaşta yaşadıkları, ABD'de Indiana Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde akademisyen olan Dr. Aynur Ece Onur, "3 yıl esaret yaşayan, ayakta bile duramayacağı küçücük hücrelerde aylarca hapsedilen Veli Atasoy'un travma sonrası stres bozukluğu var, 4 duvar arasında yaşayamaz. Veli Atasoy, kendi elleriyle diktiği ağaçların ve güllerin arasında, köpekleriyle yaşamak istiyor. Evinin yıkılacağı endişesi, bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti'nden hiçbir talepte bulunmayan Atasoy'da ne yazık ki fiziksel ve psikolojik rahatsızlık yarattı. Sağlığının daha kötüye gideceğinden endişeleniyorum. Bu koşullarda onu evinden çıkarmak ölüme terk etmek demektir ve bunun vebali çok büyüktür. ABD hükümeti tarafından 'üstün hizmet madalyası' ile ödüllendirilen Atasoy, askeri tarihimizdeki en önemli kahramanlardan biridir ve ömrünü de hak ettiği şekilde tamamlaması en büyük temennimdir" şeklinde konuştu.
Bunun yanında Ankara Büyükşehir Belediyesi, Atasoy'a ait Mamak Şirintepe'de kentsel dönüşüm projesi alanında 3 ayrı gecekondu bulunduğuna, birinde kendisi, diğerlerinde ise torunu ve yeğeninin oturduğuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Atasoy'un eşi Şöhret Atasoy'un tapulu arsası olduğu için Veli Atasoy'un 3 gecekondusu için tapu tahsis belgesini tapuya dönüştürmek için başvurduğunda belgelerinin iptal edildiği belirtildi. Ayrıca açıklamada Şöhret Atasoy'a ait tapulu arsanın 2014 yılında 100 metrekarelik daire sözleşmesi ile alındığı ve inşaatlar bittiğinde kendisine 1 adet daire verileceği ifade edildi.