Koronavirüs Salgını Döneminde İnsan Hakkı İhlalleri Artış Gösterdi

TAKİP ET

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, ''2020 Yılı Ege Bölgesi Hak İhlalleri Raporu'' nu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği'nin açıkladığı ''2020 Yılı Ege Bölgesi Hak İhlalleri Raporu'' nda İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Antalya, Burdur, Muğla, Balıkesir ve Isparta kentlerinde yaşanan ihlaller yer aldı. 

Raporda 2020 yılında 17 bin 296 hak ihlalinin yaşandığı açıklanırken bir yılda 343 kişinin gözaltına alındığı, 46 kişinin ise gözaltında şiddet, darp ve işkenceye maruz kaldığı belirtildi. İHD Şube Başkanı Zafer İncin, en fazla ihlalin mülteciler, cezaevleri ve gözaltı işlemlerinde yaşandığını söyledi. İHD’li Nehir Bilece ise Ege Bölgesi’nde pandemi süreciyle birlikte hak ihlalleri başlıklarına yeni başlıklar eklendiğini, sağlık alanında, çalışma yaşamında sorunlarda artış yaşandığını söyledi.

Bilece, “2020 yılında bölgemizde 347 işçi yaralanmış, 89 işçi hayatını kaybetmiş, 44 işçi işyerinde çıkartılan yemekten kaynaklı zehirlenmiş, 19 sağlık emekçisi saldırıya uğramış, 6 sağlık emekçisi Covid-19 kaynaklı hayatını kaybetmiştir.” açıklamasında bulundu.

Bölgede 10 çocuğun darp edildiğini ve 19 çocuğun istismara uğradığını ekleyen Bilece, “10 çocuk cinayeti yaşanmış, 9 çocuk şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmiş, 1 çocuk intihara teşebbüs etmiş, 1 çocuk aile yapısına uygun olmadığı gerekçesiyle ailesi tarafından reddedilmiştir. Çocuk alanında toplamda 125 hak ihlali gerçekleşmiştir” diye belirtti.

Bilece cezaevlerinde yaşanan ihlallerinin de artarak devam ettiğini aktardı.

İnsan Hakları Yok Ediliyor

Basın açıklamasını okuyan ve rapora dair bilgi veren İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, “İnsan hakları ve demokratik kazanımların tamamen yok edilmeye doğru gittiği bir süreçten geçiyoruz. Bu yılda Cumhurbaşkanlığı başkanlık sisteminin ‘tek adam’ yönetimi altındaki keyfi kararları, uygulamaları ve yargı üzerindeki baskılamalarına şahit olduk” dedi. 

TTB’nin pandemi ile mücadeledeki yetersizlikleri dile getirip muhalefet ettiği için teröristlikle suçlandığını ve hedef gösterildiğini, avukatların ise çoklu baro yasasına karşı çıktığı için polis şiddetine maruz kaldığının hatırlatan İncin, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını kullanan binlerce kişinin gözaltına alındığını, yüzlercesinin evine baskın yapıldığını ve onlarca insanın ise cezalandırıldığını söyledi. 

Ekim 2020’de yaşanan İzmir depremine de değinen İncin, “Yardım kurumları arasında ayrımcılık yapılmış, sivil toplum örgütlerinin dayanışması ve çalışması engellenmiştir. Mülteci depremzedelere yönelik de ayrımcılık yapıldığı görülmüştür. Bu süreçte işkence ve kötü muamele yasağı ihlali görülmüş,10’dan fazla kişi ters kelepçe ile gözaltına alınmıştır” diye ekledi.

Mülteciler, Kadınlar, Çocuklar ve Kepenk İndiren Esnaf Raporda

Raporda, düzensiz yollarla yurtdışına geçerken yaşamını yitiren, sınır dışı edilen ve sağlık hizmetinden yararlanamayan mülteciler yer alırken, mülteci alanında bölgede toplamda 12 bin 988 hak ihlali gerçekleştiği belirtildi. 

Çalışma yaşamında ücretsiz izne çıkarılma, işten atılma, kepenk kapatan esnaflar, iş cinayetleri ve sendikal haklar incelendiğinde toplam 1835 hak ihlali gerçekleştiği raporda ifade edildi. 

Kadın ve LGBTİ+’ların yaşadığı sorunlara dikkat çekilen raporda, bu alanda toplamda 553 hak ihlali gerçekleştiği söylendi. 

Çocukların da cinsel istismara maruz kaldığı ve eğitim hakkından yararlanamadığı için toplamda 125 hak ihlali yaşandı. 

insan hakları derneği izmir şube ege bölgesi hak ihlalleri