Kosova, Kudüs'te Büyükelçilik Açtı

TAKİP ET

Kosova Hükûmeti, Kudüs'te diplomatik misyon kurma taahhüdünü, elçilik tabelasının ve Kosova bayrağının İsrail'deki Kosova Büyükelçiliğine yerleştirilmesiyle yerine getirdi.

AA'nın aktardığına göre Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı, Kosova'nın Kudüs Büyükelçiliğinin açıldığını ve faaliyete başladığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, törensiz gerçekleştirilen açılışa Kosova yetkililerinin Çin virüsü salgını şartları sebebiyle katılamadığı bildirildi.

Büyükelçiliğin açılmasıyla Kosova ve İsrail arasındaki ilişkilerin ilerlemesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, böylece Kosova devletinin uluslararası arenadaki konumunun güçlendirileceği vurgulandı.

Açıklamada, elçilik tabelasının ve Kosova bayrağının İsrail'deki Kosova Büyükelçiliğine yerleştirilmesiyle, Kosova hükümetinin Kudüs'te diplomatik misyon kurma taahhüdünü yerine getirdiği kaydedildi.

Kosova'nın İsrail ile Diplomatik İlişkilerini Başlatma Süreci

ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde, 2020'nin Eylül'ünde Beyaz Saray'da bir araya gelen Sırbistan ve Kosova liderleri, ekonomi alanında normalleşme konusunda anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmayla Kosova'nın İsrail ile diplomatik ilişkilerini başlatması ve büyükelçiliğini Kudüs'te açması, İsrail'in Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanıması, Sırbistan'ın da İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararlaştırılmıştı.

Kosova ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin resmen başlatılmasına yönelik anlaşma 1 Şubat'ta imzalanırken aynı gün İsrailli yetkililer, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmak için yaptığı başvurunun onaylandığını açıklamıştı.

Kosova İsrail Kudüs Kosova Kudüs Büyükelçiliği Kosova-İsrail ilişkileri İsrail Kosova'yı tanıyor mu