Kosova Nerede? Kosova Bağımsız Bir Ülke mi? Kosova Vize İstiyor mu? Kosova Ne Zaman Bağımsız Oldu? Kosova Neden Ayrıldı?

TAKİP ET

Sırbistan - Kosova arasındaki gerilim sürüyor. İşte Kosova hakkında tüm merak edilenler...

Kosova Nerede?

 

Güneybatı Balkanlardaki karayla çevrili ülke, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan ile sınır komşusudur.

10.887 km² yüzölçümü ile Kıbrıs'tan (ada) biraz daha büyük veya ABD'nin Delaware Eyaletinden biraz daha büyüktür.

Kosova'nın 1.8 milyonluk bir nüfusu var; çoğunluğu Arnavut kökenlidir (%90+). Başkent ve en büyük şehir Priştine'dir. Konuşulan diller Arnavutça ve Sırpçadır. Nüfusun çoğunluğunun dini İslam'dır (% 97'den fazla).

 

Kosova Neden Ayrıldı?

 

Kosova'nın mevcut sınırları, II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Kosova, o zamanlar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ni oluşturan altı sosyalist cumhuriyetten biri olan Sırbistan'ın özerk bir eyaleti haline geldiğinde kuruldu. 1992'de Yugoslavya'nın dağılmasından sonra, Sırbistan ve Karadağ, Sosyalist Federal Cumhuriyet Yugoslavya'nın tek yasal halefi olmayı amaçlayan Federal Yugoslavya Cumhuriyeti olarak Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin geriye kalan devleti haline geldi, ancak bu Birleşmiş Milletler tarafından tanınmadı.

 

Kosova Bağımsız Bir Ülke mi?

 

Sırp güçlerinin 1998-1999 yıllarında Kosovalı Arnavut ayrılıkçılara yönelik kanlı baskıları NATO müdahalesinden sonra sona erdi ve Kosova 2008'de bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın bağımsızlığı BM üye devletlerinin yaklaşık yarısı (193'ten 97'si) tarafından tanınıyor. Ancak, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkiler Batı Balkanlar'da gerilim ve bölgesel istikrarsızlık kaynağı olmaya devam ediyor.

 

Kosova Vize İstiyor mu?

 

Umuma mahsus pasaport taşıyan Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla alınan ülkeye yaptıkları seyahatleri süresince vizeden muaftır.

Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport taşıyan Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla alınan ülkeye yaptıkları seyahatleri süresince vizeden muaftır.

 

 

kosovo kosova Kosova Kosova Başbakanı Avdullah Hoti sırbistan sırp kilisesi sırp sırplar