Kosova-Sırbistan Gerginliğinin Nedeni: Balkanlarda Neler Oluyor?

TAKİP ET

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilim neden doruğa çıktı?

Dün akşam saatlerinde Kosova'nın kuzeyinde bulunan ve Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitroviça kentinde hava saldırısı ihtimaline karşı sirenler çalınmış, Sırp mahallelerinde kurulan barikatların fotoğrafları sosyal medyada paylaşılmıştı. Sırbistan'ın güneyinde de sirenler çalınarak alarma geçilmiş ve Sırp özel kuvvetlerinin Kosova sınırını geçtiği iddia edilmişti.

Sırp Özel Kuvvetleri Kosova'ya Girdi İddiası

"Önümüzdeki Günler Zorlu Olabilir"

Sırbistan pek çok yolu trafiğe kapatmış ve Kosova polisi, Sırbistan sınırında bulunan Yarinye ve Bırnyak sınır kapılarının ablukalar nedeniyle kapatıldığını açıkladı.

"Önümüzdeki günler ve haftalar zorlu ve sorunlu olabilir" açıklamasını yapan Kosova Başbakanı Albin Kurti, yaşanan gerilimden Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuciç'i sorumlu tuttu. 

NATO'dan "Müdahale" Açıklaması

Yaşanan gerilimin ardından Kosova NATO Barış Gücü'nden "müdahale" açıklaması geldi. Kosova'nın kuzeyinde bir istikrarsızlık ihtimaline ilişkin açıklama yapan NATO Kosova Gücü, müdahaleye hazır olduğunu açıkladı.

Kosova polisi, ülkenin kuzeyindeki bazı bölgelerde kendilerine ateş açıldığını doğruladı. Ölü ve yaralı olmadığı belirtilen açıklamada, Sırpların Arnavutların mallarını ve canlarını hedef aldığı belirtildi.

Ruslar ABD ve AB'yi Suçladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise Kosova'nın Sırp nüfusunu ülkeden sürmeye çalıştığını iddia ederek ABD ve AB'yi bölgedeki provokasyonlarını durdurmaya çağırdı.

Türkiye: Gerilimin Kimseye Faydası Olmaz

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Sırbistan-Kosova sınırındaki gerilim nedeniyle Sırp ve Kosovalı mevkidaşlarımla görüştüm. Türkiye, Balkanların barış ve istikrarına her zaman önem vermektedir. Yeni gerilimlerin kimseye faydası olmaz. Gerilimi azaltmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" açıklamasını yaptı.

Gerginliğin Nedeni

2016 yılında Kosova ve Sırbistan arasında imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşması 15 Eylül'de dolmuştu. Bunun ardından Priştine hükümeti, Kosova'da sadece Kosova plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağını açıklamış, Sırbistan plakalı araçların geçici plaka kullanması gerekeceği duyurulmuştu.

Karşılıklılık ilkesi gereği alınan kararın ardından Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı bölgede gerilim yükselmiş, Priştine hükümetinin kararı uygulamak için Sırp sınırına silahlı polis birimleri göndermesinin ardından Sırplar protestolara başlamıştı. Sınır kapılarına giden yolların kapatılmasının ardından gerilim doruğa ulaşmıştı.

Sırpların Çifte Standart Arzusu

Sırbistan, Kosova plakalı araçların Sırbistan'a girmesine yıllardır izin vermiyor. Ancak Kosova'nın Sırbistan plakalı araçların ülkeye girişi için 60 günlük geçici plaka şartı uyguluyor. 

Yükselen gerilimin ardından ulusa sesleniş konuşması yapan Sırp Cumhurbaşkanı Vucic, savaş istemediklerini söyledi. Fakat Vucic "Barış için dua edeceğiz ve barış arayacağız ama hemen söyleyeyim. Teslim olmayacağız. Sırplara zulmetmeye, taciz etmeye ve öldürmeye cesaret ederlerse Sırbistan kazanacak" ifadeleriyle devam etti.

kosova sırbistan gerginliğinin nedeni balkanlarda neler oluyor sınır plaka